PRAVEDNOST PO VJERI by Gary Wilkerson

Mnogi su kršćani danas iscrpljeni od svojih nastojanja da uklone grijeh. Oni svu svoju snagu izlijevaju u to, sve dok ne ostanu i bez posljednjeg grama radosti. Pobjeda koju je Krist zadobio za njih gubi se u njihovom nepopustljivom nastojanju da uspostave neku svoju vlastitu pravednost.

Pravednost koja se nastoji steći bilo s čime osim s vjerom, uvijek podbaci. Vidite, ne može postojati Božja pravednost i naša pravednost. To bi značilo da su dva Evanđelja: njegovo i naše. Ne možemo miješati našu vlastitu pravednost s Božjom svetom pravednošću.

Možda se pitate: "Ali zar ne bismo trebali uložiti neki trud? Ne kaže li Biblija da trebamo izbjegavati grijeh?" Jedini način da se izbjegne grijeh je kroz Isusa! On nije samo istina koju prihvaćate; on je živi Bog i vaš Spasitelj. Njegovo djelo posvećenja u vama nikada se ne zaustavlja ni danju ni noću.

Kad u Rimljanima 9 Pavao govori o ljudima koji zapravo postižu pravednost, odgovara na pitanje našega vlastitog nastojanja: "Pogani, koji nisu težili za pravednošću, postigli su pravednost koja dolaze od vjere" (Rim 9,30). Ti ljudi nisu se iscrpili svojim vlastitim nastojanjima niti su bili opterećeni svojim neuspjesima. Oni su svu svoju vjeru stavili u Isusovo djelo za njih na križu – i bili su održavani njegovim obilnim životom.

"Krist je svrha i svršetak Zakona da se opravda svatko tko vjeruje" (Rim 10,4). Krist je svrha i svršetak. Ne postoji ništa drugo! "Prema tome, izbor nije stvar ni onoga koji hoće ni onoga koji trči, već Boga koji se smiluje" (Rim 9,16). Ti redci donijeli su slobodu svim generacijama vjernika.

Prijatelju, jesi li i ti iscrpljen od pokušaja da činiš bolje? Jesi li umoran od beskrajnih ciklusa predanja i neuspjeha? Sve to ostavi iza sebe! Neka sva tvoja borba prestane. Tvoj pravi položaj kod Gospodina ne ovisi o tvojoj volji, nego o Božjoj, koji je milosrdan. Za svoju pobjedu uzdaj se u njega samoga.