ŠTO NAM ZAKON POKAZUJE - Gary Wilkerson

Pavao je poticao Timoteja da ostane u Efezu čak iako se činilo da Timotej to ne želi (vidi 1 Tim 1,3-4). Vjerujemo da je razlog tome mogao biti zbog problema s kojima se efeška crkva suočavala. Čini se da je crkva živjela u samopravednosti, pokušavajući izgledati dobro. Kad ste samopravedni, često ste prevareni te postajete pohlepni i ambiciozni; čak možete početi i gomilati stvari.
U to vrijeme u Makedoniji je bila glad, a tako i u Jeruzalemu, što je rezultiralo krajnjim siromaštvom. Dok su se Makedonija i Jeruzalem borili, gospodarstvo u Efezu bilo je dobro; imali su mnoga sredstva, ali su ih držali samo za sebe.
Pavao kaže u 1 Tim 6,17-18: "… prenesi da ne budu bahati, da ne polažu nade u nesigurno bogatstvo, nego u Boga, koji nam sve obilno daje na uživanje, da iskazuju dobročinstva, da budu bogati djelima ljubavi, da budu darežljivi i podatni."
Pavlova prva riječ prenesi znači "zapovjedi ili daj stroge naredbe". U nekim prijevodima čitamo: "Zapovijedi onima koji su bogati u ovom sadašnjem vremenu da budu darežljivi."
Zašto bi im Pavao rekao da zapovjede ljudima da budu darežljivi i da više ne drže stvari samo za sebe? To zvuči tako legalistički i to jest – to jest Zakon. Zakon nam pokazuje gdje smo skrenuli od milosti, gdje smo pogriješili. Zapovijed koju je Pavao rekao Timoteju da je preda Efežanima nije bila samo da ih navede da daju prilog, nego da ih navede da vide nešto od milosti koja nedostaje u njihovim životima.