NEPRESTANO RAZGOVARANJE S BOGOM

"Vjerom je Henok prenesen tako da nije vidio smrti; i više se ne nađe, jer ga Bog bijaše prenio. Prije, naime, nego bijaše prenesen, primi svjedočanstvo da je ugodio Bogu. A bez vjere nemoguće mu je ugoditi" (Heb 11,5-6).
"Henok je hodao s Bogom." Hebrejsko značenje za hodanje nagovještava da je Henok neprestano razgovarao s Bogom. Živio je tristo šezdeset pet godina – ili "godinu" godina! On nas upoznaje s novom vrstom vjernika, jer on je slika odanog vjernika u Kristu.
Henok je naučio hodati s Bogom usred pokvarena društva. On nije bio pustinjak skriven u nekoj pustinjskoj spilji. On je bio običan obiteljski čovjek, s istim problemima i bremenima koje mi nosimo – uključen u svagdašnji život sa ženom, dužnostima prema djeci, kućnim odgovornostima.
Oni koji hodaju s Bogom preneseni su iz sotonina dosega, iz njegova kraljevstva tame u Kristovo kraljevstvo svjetla. "On nas istrgnu iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina" (Kol 1,13). Mi smo sad preneseni iz đavolje zamke u samo Isusovo srce.
Grčka riječ za prenesen nagovještava da je Krist osobno došao i odnio nas iz đavolje vlasti te nas postavio na nebesima. Ali Bog prenosi samo one koji blisko hodaju s njim, kao Henok. Oni koji su držani u zatočeništvu sotonskom voljom ne mogu biti podignuti i izbavljeni iz tame. Niste uistinu spašeni dok čvrsto ne odlučite svojim srcem da ćete hodati s Bogom.