MIRAN POČINAK I POUZDANJE

Mojsije je bio uvjeren da je bez Božje nazočnosti u njegovu životu beskorisno išta pokušavati. Kad je razgovarao licem u lice s Gospodinom, hrabro je izjavio: "Ako ti ne pođeš, odavde nas i ne izvodi" (Izl 33,15). Rekao je: "Gospodine, ako ti nisi s nama, nećemo uspjeti. Nećemo načiniti nijedan korak ako nismo sigurni u tvoju nazočnost."
Mojsije je znao da je to bila Božja nazočnost među njima koja ih je razdvajala od svih drugih naroda, a jednako je istina za Božji narod danas. Božja nazočnost "s nama" vodi, upravlja i izvršava njegovu volju u nama i kroz nas. Njegova nazočnost isto tako istjeruje strah i zbunjenost.
Mojsijev stav je bio: "Mi funkcioniramo samo na jednom principu: jedini način da budemo vođeni ili upravljeni, da se borimo i preživimo u ova vremena je da imamo Božju nazočnost s nama. Kad je njegova nazočnost među nama, nitko nas ne može uništiti. A bez njega smo bespomoćni, svedeni na ništa. Neka se svi narodi svijeta uzdaju u svoje vojske, bojna kola i vješte vojnike. Mi ćemo se uzdati u očitovanu nazočnost Gospodnju."
Bog je odgovorio na Mojsiju smionu izjavu: "Ja ću osobno s tobom poći i počinak ti priuštiti" (Izl 33,14). Hebrejska riječ za počinak ovdje znači "udobno, mirno pouzdanje". Bog je rekao: "Bez obzira s kakvom se bitkom ili kušnjom suočavaš, uvijek ćeš biti u stanju naći počinak i pouzdanje u meni."