BOŽANSKI NALOG - Nicky Cruz

U 18. poglavlju Djela anđeo Gospodnji rekao je Filipu da prestane raditi što je radio i krene prema cesti između Jeruzalema i Gaze. U to vrijeme Filip je bio vrlo zaposlen propovijedajući i iscjeljujući u Samariji. Gospodin mu nije dao objašnjenje i nije imao pojma zašto je poslan. Međutim, poslušao je.
KORISNA ZAOBILAZNICA
Dok je putovao cestom, pored njega su prošla kola i Duh Sveti mu je rekao da ih se drži. Kad se popeo na kola, čuo je kako čovjek u njima čita iz proroka Izaije. Čovjek, uškopljenik iz Etiopije, bio je važan kraljičin dužnosnik. Filip je odmah razumio zašto ga je Duh doveo na to mjesto usred ničega. Bio je u mogućnosti posvjedočiti tom uškopljeniku i dovesti ga Kristu (Dj 8,26-35).
Da Filip nije poslušao vodstvo Duha ili da je odlučio da neće obratiti pozornost na njegovu uputu (ili što bi bilo još gore, da nije prepoznao da Duh zapravo govori), promašio bi ovaj božanski nalog.
RAZUMIJEVANJE BOŽJEG AUTORITETA
Istina, da je Filip ostao u Samariji propovijedajući, vjerojatno bi tijekom tog razdoblja vremena još mnoge dosegao za Krista. No umjesto toga, Bog ga je skrenuo s toga radi jedne duše. Bilo bi mu lako sumnjati u ovaj nalog, odgonetavati što je Božja mudrost kad ga odvodi tijekom uspješnog i vrlo aktivnog evangeliziranja, ali nije. Filip je razumio Božji autoritet i znao da je bolje da ne ispituje njegove putove.
VRIJEDNOST SLUŠANJA
Što znači vjerovati Bogu i hodati po Duhu? Isus nam nudi savršen opis:
"Vjetar puše gdje god hoće. Čuješ mu šum, ali ne znaš ni odakle dolazi ni kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha" (Iv 3,8).
Kada i gdje nas Bog vodi, možda nam nema uvijek smisla. Ali pravi učenik uči slušati i poslušati, bez obzira na njegovo vlastito mišljenje ili raspored u tom trenutku.