ZAHTIJEVANJE NJEGOVE USKRSNE SILE by Gary Wilkerson

Da bismo se podsjetili na radikalne rezultate uskrsnuća, moja žena Kelly i ja naučili smo ponavljati jedan drugome sljedeći izraz: "Isus je platio sve." On je svršio djelo, on je ponovno ustao i blagoslovio nas novinom života. Mi moramo zahtijevati njegovu silu uskrsnuća, stavljajući je na sebe poput odijela. "A kad se ovo raspadljivo tijelo obuče neraspadljivošću i ovo smrtno tijelo besmrtnošću, tada će se ispuniti pisana riječ: 'Pobjeda proguta smrt'" (1 Kor 15,54).

Pavao neustrašivo kaže da bez Kristova uskrsnuća ne bi bilo nikakva razloga biti kršćanin. U crkvi postoje glasovi koji kažu da nije važno je li bilo uskrsnuće. Netko je napisao poznatu rečenicu: "Ja bih bio kršćanin i kad bi se dokazalo da nije bilo uskrsnuća. Kršćanstvo me učinilo boljom osobom, a i svijet je učinilo boljim." Neki teolozi drže da su Isusovi susreti nakon raspeća bili samo mitske priče da ohrabre ranu crkvu.

Pavao odbacuje sve to najjačim mogućim izrazima. Kaže da ako Krist ne bi uskrsnuo, posljedice bi bile užasne: "Ako li Krist nije uskrsnuo, onda je neosnovano naše propovijedanje, neosnovana je i vaša vjera. Tad izlazi da smo i lažni svjedoci Božji jer smo svjedočili da je Bog uskrisio Krista, kojega nije uskrisio, ako zbilja mrtvi ne uskršavaju" (1 Kor 15,14-15).

Pavao u biti kaže: "Ako ne vjerujete da je Krist uskrsnuo, onda prestanite vjerovati u Boga. Neka svatko prestane propovijedati, evangelizirati i činiti dobra djela u Isusovo ime. Tako će biti najbolje. Učinit ćete bolje ako stječete mudrost od dr. Phila, Oprah ili nekog popularnog psihologa. Oni mogu više reći nego netko čije je svako djelo temeljeno na nečemu što se nikada nije dogodilo."

Ukratko, kršćanska vjera nije neko moralno geslo koje treba držati. Ne okupljamo se nedjeljama da bismo samo dobili utjehu o vječnosti. Krist je ili uskrsnuo ili nije – a ako nije, onda naši grijesi nisu oprošteni.