ON ŽELI VIDJETI VAŠ SMIJEŠAK

Pretpostavimo da upravo prije nego Isus uzlazi – dok zamišlja svoju Crkvu i žetvu uoči svoga povratka – unaprijed vidi otpad. Njegova duša je ožalošćena jer vidi bujanje otpadništva. Umjesto da žanje zrelu žetvu, njegov narod provodi vrijeme i snagu tražeći svjetovni uspjeh i materijalne stvari.

I tako kaže Ocu: "Oni neće unijeti žetvu. Sva zrela polja mirno leže. Poslat ću vojsku anđela da obave žetvu." Otac se slaže i iznenada se pojavljuju tisuće božanskih bića, blistajući nadnaravnim sjajem.

Kakav bi to bio prizor: vanzemaljska bića, odjevena u slavu, govore u crkvama i javno. Intervjuiraju ih novinari i izvjestitelji na radiju i televiziji. Govore o križu, uskrsnuću, uzašašću, Kristovoj ljubavi i posljednjem dolazećem sudu. I govore takvom rječitošću i uvjerenjem da je svatko očaran. Oni su poput mnogih Jona, pozivajući i upozoravajući svijet.

Sad zamislite da nakon kratkog vremena ti isti blistavi anđeli postanu očarani svijetom oko sebe. Preuzima ih dobra hrana, materijalna dobra, bogatstvo i sigurnost. Ubrzo počinju težiti za uspjehom, slavom i bogatstvom. Ne prođe dugo, i postaju ljubomorni jedni na druge, pokazujući ljutnju, ponos, zavist i gramzljivost.

Drugim riječima, postaju upravo poput Crkve danas! Pitam vas, kakav bi oni imali utjecaj na svijet? Kako bi mogli očekivati unijeti žetvu kad su tako zahvaćeni svjetovnošću? Njihovo svjedočanstvo bilo bi obezvrijeđeno i ostali bi bez svake duhovne sile, živeći obeshrabreni, uplašeni i sumnjičavi.

Recite mi, zašto bi itko htio moje evanđelje ako me vidi u takvu stanju, iscrpljenog i bez radosti? Ako se uvijek bojim i zabrinut sam, bez mira, zašto bi itko vjerovao mojoj poruci: "Isus je dovoljan, on je moje sve, moj neprestani izvor opskrbe"?

Nitko ne bi poslušao ni riječ koju kažem. Umjesto toga, pitali bi: "Kakvu razliku čini tvoj Krist? Kao da nije baš neki iscjelitelj, ako si uvijek u tom stanju?"

Ljubljeni, izraz našeg lica se računa. Slušajte što Krist kaže svojoj zaručnici u Salomonovoj Pjesmi: "Golubice moja … daj da ti vidim lice i da ti čujem glas, jer glas je tvoj ugodan i lice je tvoje krasno" (Pnp 2,14). Krist nam u biti govori: "Želim vidjeti tvoj smiješak." Opisuje li to vaš izraz lica?