KOJA JE SVRHA USKRSNUĆA? by Gary Wilkerson

Gotovo vam svaki kršćanin može reći: "Isus je umro za moje grijehe." Ali iznenađujuće je kako ih malo može reći što njegovo uskrsnuće znači u njihovu dnevnom životu. Oni znaju određene dijelove priče – da je Isus umro i uskrsnuo – ali ne toliko da primijene snažne Božje istine na stil svoga življenja i vjerovanja. A to čini svu razliku u svijetu.

Kristovo uskrsnuće ima korijenite posljedice ne samo za vječni život, nego i za svagdašnji. Koja je svrha uskrsnuća? Većina od nas povezuje to s vječnim životom, a ne sa svagdanjim životom na zemlji. Koliko je značajno uskrsnuće u našem braku, na poslu, u obitelji? Kako ono utječe na život preplavljen s dvjesto poruka na dan, na život požurivan zadacima, sitnim poslovima, obvezama, zahtjevima?

Pavao nas podsjeća da su Kristova smrt, ukop i uskrsnuće od najveće važnosti. "… i za nas … se ima uračunati; za nas koji vjerujemo u onoga koji je uskrisio od mrtvih našega Gospodina Isusa, koji bi predan zbog naših grijeha i koji uskrsnu radi našeg opravdanja" (Rim 4,24-25). Što Pavao misli kad kaže da je Isus uskrsnuo da bismo mi mogli biti opravdani?

Opravdanje mora biti u vezi s novinom života. Bez nje bismo zaglavili u nepromijenjenom ciklusu grijeha i opravdanja. Sjetite se praktične težine koju grijeh donosi u naš život. Koliko puta ste budni ležali noću tugujući nad nečim strašnim što ste rekli ili učinili? Stid, krivnja i osuda dolaze sa svagdašnjim životom; od toga ne možemo pobjeći. Međutim, Pavao nam kaže da je Isus bio "predan" da nas očisti od svih tih stvari.

Dakle, je li dovoljno da su nam grijesi oprošteni? To je ono gdje ulazi posljednji dio ovog retka: Isus "uskrsnu radi našeg opravdanja". Ne samo da su naši prijestupi nestali, nego smo i opravdani – što znači, kao da nikada nismo počinili te grijehe. Sad smo radost u očima Božjim. Ukratko, uskrsnuti smo u novinu života – svakoga dana!

Kakva velika i snažna istina! Međutim, kršćani često ne doživljavaju tu novinu u svagdašnjem životu. Priznajem da postoje dani kad kažem svojoj ženi Kelly: "Je li ovo stvarno novina života? Frustriran sam, nesiguran, razočaran." Koliko god pokušali, mi osobno nemamo snagu da obnovimo svoj život. Mi se jednostavno ne možemo stvoriti novim. To dolazi jedino od Isusa – i to kroz ono što se zove sila uskrsnuća.