NOVO OTKRIVENJE O MESIJI

"Evo Sluge mojega koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje. Na njega sam svoga duha izlio, da donosi pravo narodima. On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja. Vjerno on donosi pravdu, ne sustaje i ne malakše dok na zemlji ne uspostavi pravo. Otoci žude za njegovim naukom" (Iz 42,1-4).

Ovaj odlomak je sav o Isusu. Duh Sveti je pokrenuo proroka Izaiju da iznese ovo otkrivenje o tome kakav će biti Krist kad dođe. A Izaijina uvodna riječ ovdje "evo", signalizira njegovim slušateljima: "Pripremite se za novo otkrivenje o Mesiji."

Slika koja se pojavljuje u ova četiri retka jasna je i oštra: Krist ne dolazi kako bi prisiljavao ljude da ga slušaju. On ne dolazi s bukom; on dolazi kao nježan, dobar Spasitelj.

Ispunjenje Izaijina proročanstva otkrivamo u Mateju 12. Farizeji su upravo održali vijeće, smišljajući kako bi ubili Isusa, sve zato što je u subotu iscijelio čovjeka sa usahlom rukom. Matej nam govori da "kada to doznade Isus, ukloni se odande" (Mt 12,15).

Krist nije u ljutnji vratio milo za drago niti je grdio one koji su kovali njegovu smrt. On nije bio poput učenika koji su htjeli sazvati oganj na njegove protivnike, čak iako je on to sam mogao učiniti. Zapravo je mogao pozvati legiju anđela da se pozabave njegovim neprijateljima, ali on nije došao da se osvećuje.

Bio je to njegov nježan duh, kaže Matej, koji otkriva ispunjenje Izaijeva proročanstva: "Prepirat se neće ni vikati, ulicama glas mu čut se neće" (Mt 12,19).

U biti je Izaija rekao: "Spasitelj ne dolazi da ikoga sili u svoje kraljevstvo. On ne dolazi kao glasan, bučan, snažan karakter. Ne, čut ćete ga kako govori tihim glasom u vašem nutarnjem biću.