PRAKTIČNA SLUŽBA

Ako volimo svijet i stvari ovoga svijeta, ne možemo biti Božji: "Ako tko ljubi svijet, u njemu nema ljubavi Očeve" (1 Iv 2,15). Ako smo lakomi, želeći više i više stvari, nismo jedna od njegovih ovaca: "Ni lopovi, ni lakomci … neće baštiniti kraljevstva Božjega" (1 Kor 6,10).

Ti vjernici bit će jarci, ali ne samo zato što žude za stvarima ili ne pomažu potrebitima. Gospodin će im reći: "Pogrešno ste me predstavljali svijetu. Učinili ste da me bezbožni poistovjećuju s blagostanjem, novcem, uspjehom. Varali ste siromašne govoreći im da ih ja želim obogatiti. I govorili ste bolesnima da trpe zbog nedostatka vjere.

"Blagoslivljao sam vas. Izlijevao sam svoja sredstva na vas jer sam vas ljubio. Ali vi niste otvorili svoje uši na vapaje potrebitih oko sebe. Umjesto toga, tovili ste se svojim vlastitim dobrima. Da ste bili moji – da ste me ljubili – poslušali biste moje zapovijedi."

Možda kažete: "Brate Dave, ovo je pretvrdo. Bog sigurno nije takav." Pročitajte Ezekielove riječi: "Evo opačina sestre tvoje Sodome: gizdavo, u izobilju kruha i bezbrižno življaše ona … a sirotinju i bijednike ne pomagahu" (Ez 16,49). Kad je Bog sudio Sodomi, nije spominjao njihov homoseksualizam ili idolopoklonstvo. Sve je to bilo u vezi s ponosom, udobnošću i zanemarivanja potrebitih. Oni nisu vodili brigu za siromašne.

Kako se možete uključiti u rad s potrebitima? To je djelo Duha Svetog. Ako ste osvjedočeni ovom porukom, idite k Njemu. On će vas voditi izravno do potrebitih koje želi da susretnete u jednom od područja praktične službe ljubavi. To nije s namjerom da padnete pod krivnju ili osudu, nego da vam pomogne istražiti vaše srce u svjetlu Isusovih riječi.

Gospodin ni od koga od nas ne očekuje da učinimo sve. Ali znam da očekuje da budemo osobno praktično uključeni u barem jedno od tih područja potrebe. Možete li reći da ste spremni stati pred Krista onoga dana, znajući da pomažete u hranjenju ili odijevanju siromašnih, posjećivanju zatvorenika, blagoslivljanju ili posjećivanju udovica i siročadi?