SUD NA AMERICI?

Mnogi vjernici danas pitaju: "Zašto Bog Ameriku nije predao sudu? Zašto se nije pozabavio s nama prema našim grijesima? Noinoj je generaciji dao 120 godina upozoravanja, ali nakon toga je rekao: 'Dosta!' i pustio potop. Bog dugo podnosi grijehe Amerike, zašto, dakle, ne vidimo njegov pravedan sud na nama?"

Ja volim ovu zemlju i ne želim vidjeti konačni Božji sud na Americi. Poput mnogih, i ja sam krajnje zaprepašten zašto Božji sud kasni.

Ali vjerujem da počinjemo vidjeti početke suda. Vidim strašne katastrofe koje se događaju u svijetu kao upozorenja. Međutim, jer se američko gospodarstvo nije urušilo i naša nacija još uvijek može funkcionirati, čini se da iako posrćući idemo iz krize u krizu, dobivamo šansu za šansom.

Uvjeren sam da je samo jedan odgovor na tu zbrku: sve je to zbog nježnosti i strpljivosti našega Spasitelja. Dokaz nalazimo u Izaijinom proročanstvu: "On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja" (Iz 42,3). Amerika je postala nacija napuknutih trski.

Trska je visoka travka ili biljka sa šupljom stabljikom i obično se nalazi na močvarnim područjima ili blizu vode. To je nježna biljka, tako da se lako savije kad puše vjetar ili navali voda. Međutim, trska se može saviti samo do jedne mjere, a onda se lomi i odnosi je voda.

Poput trske za mirna vremena, Amerika je jednom stajala ponosna i uspravna, puna uspjeha i obećanja. Čitavo naše društvo štovalo je Boga, a Biblija se držala mjerilom za naše zakone i pravni sustav. Čak i tijekom moga života, školske knjige sadržavale su lekcije i priče iz Biblije. Isus je bio priznat kao Sin Božji, Onaj koji našoj zemlji daje naklonost i neiskazane blagoslove.

Međutim, u našem blagostanju, postali smo poput starog Izraela: ponosni i nezahvalni. I za kratko vrijeme daleko smo otpali. Bog je izguran iz našega sudskog sustava i naših škola, a njegovo ime je predmet ismijavanja i izrugivanja.

Naše društvo potpuno je izgubilo svoj moralan kompas i kao rezultat toga, Amerika koja je jednom stajala visoko i stasito, sad je poput bogalja, poput slomljene trske.