VELIKI IZAZOV by Jim Cymbala

Nažalost, ako tražimo Gospodina svim srcem, to nas ne oslobađa izvanjskog napada. Nakon deset godina mira, Asin komadić svijeta iznenada je napala ogromna etiopska vojska bez nekog vidljivog razloga. Asa je bio Salomonov praunuk, ali njegova pobožnost nije jamčila gladak put ostatku njegova života. 

Za takav trenutak, tražitelji Boga izgradili su rezervoar spremne vjere da se suoče sa svojim novim problemima. Oni točno znaju što učiniti:


"Asa zavapi k Jahvi, Bogu svome: 'O Jahve, tebi je ništa pomoći silnome ili nejakome! Pomozi nam, o Jahve, Bože naš, jer se na te oslanjamo i u tvoje smo ime izišli na ovo mnoštvo! Jahve, ti si Bog naš, ne daj snažnu čovjeku protiv sebe" (2 Ljet 14,10).

Asina vjera nije bila vjera instant sastojaka za kolače iz kutije. On i narod već su desetljeće prizivali Boga. Tu nije bilo panike. Vapili su Gospodinu da se digne – i on se digao. Etiopljani su bili odlučno razbijeni, usprkos njihovu nadmoćnom broju, "jer je Jahvin strah došao na njih" (r. 12).

Ovo je klasičan primjer Božjega principa kako se bavi čovječanstvom. Hebrejima 11,6 najbolje to iskazuje: "Onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže." Ne mogu izreći dovoljno snažno da kad tražimo Boga, on će nas blagosloviti. Ali kad ga prestanemo tražiti … sve staje, bez obzira tko smo. Nije važno koliko talenta imamo, koliko diploma visi na našem zidu, koja riječ proroštva je bila izgovorena nad nama, ili bilo što drugo.

Na povratku kući iz bitke, Asu i njegovu vojsku zaustavio je prorok kako bi pojačao što se upravo dogodilo: "Čujte me … Jahve je s vama, jer ste vi s njime; i ako ga budete tražili, naći ćete ga; ako li ga ostavite, i on će ostaviti vas" (2 Ljet 15,2).

__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.