PRVI OD NJEGOVIH ZNAKOVA by Gary Wilkerson

Pismo nam govori da je na svadbi u Kani "bilo postavljeno šest kamenih posuda namijenjenih za uobičajeno pranje Židovima, od kojih je svaka obuhvaćala dvije do tri mjere" (Iv 2,6). Poslušavši Isusa, sluge su te velike posude napunile vodom, koja se natprirodno pretvorila u bogato, ukusno crno vino.

Ovo vino predstavlja Kristovu krv otkupljenja. U Starom zavjetu, Bog je upotrijebio Mojsija da pretvori vodu rijeke u krv kao znak svoga suda. Sad je, suprotno tome, Isus pretvorio vodu u vino da uvede Božji Novi savez. Kroz ovaj nadnaravni čin, signalizirao je: "Vaši rituali čišćenja očistit će jedino vašu vanjštinu, ne dubinu vašega srca. Potrebna vam je moja krv očišćenja da bi to u vama obavila."

Ukratko, stari način odlazio je u povijest kad je Isus uvodio novi. Ravnatelj stola doslovce je okusio novo vino koje je Isus stvorio čudom. Začudio se: "Svatko najprije iznosi dobro vino, a kad se ljudi ponapiju, slabije. Ti si čuvao dobro vino do sada" (Iv 2,10).

Ali nije bio blagoslovljen samo ravnatelj stola. Svi nazočni okoristili su se tim predivnim djelom, uključujući učenike koji su pratili Isusa: "Tim poče Isus svoja čudesa u Kani Galilejskoj te objavi slavu svoju, i učenici njegovi povjerovaše u njega" (Iv 2,11). Ako su njegovi učenici trebali konačan dokaz da je on Mesija, ovo nadnaravno djelo to je potvrdilo. To ih je uvjerilo da ga slijede sa svime što imaju.

Kakva divna slika naše službe svijetu u Kristovo ime. Svijet očajnički treba njegovu krv otkupljenja, izlivenu za nas, koja slobodno teče u naše živote kroz njegovu žrtvu. A taj dar znači da zauzvrat treba biti izliven drugima, blagoslivljajući svijet kao što smo i mi bili blagoslovljeni. Mnogi su kršćani danas zadovoljni samo s primanjem Božjih blagoslova, ograničavajući svoju pobožnost samo na nedjeljna bogoslužja. A drugi su opet tako željni iskusiti njegove blagoslove da putuju s jednog probuđenja na drugo, vapeći: "Gospodine, izlij to na mene!" Sva njihova snaga, usredotočenost i sredstva troše se na primanje Božjih blagoslova, ali ne da ih izliju na druge. To nije smisao blagoslova. Nemojte me pogrešno razumjeti – ispravno je i dobro neprestano biti ispunjavan Duhom Svetim. Ali kao Kristovo živo Tijelo, pozvani smo činiti više od samog kušanja; zapovjeđeno nam je da dajemo njegov bogat blagoslov drugima.