ČIŠĆENJE HRAMA by Gary Wilkerson

Isusova žrtva na križu dovoljna je za sva vremena. Njegova spasonosna, opraštajuća, očišćavajuća sila i pobjeda uvijek je na raspolaganju svakoj osobi, od najpobožnijeg vjernika do najtvrđeg grešnika.

Čak i kao mladić, razumio sam potrebu za Kristovim darom spasenja. Znao sam da kad prihvatim Isusa, njegovo spasonosno djelo za mene postignuto je jednom za svagda. Ali ubrzo nakon što sam ga prihvatio, razljutio sam se na jedno od nas ostale djece, kao što se to često događa među djecom. Iznenada sam bio svjestan da mi je u mom životu iznova potrebna Isusova očišćavajuća krv. Osjećao sam se krajnje izgubljeno, pitajući se je li moje spasenje bilo stvarno.

Na kraju sam naučio da ne da mi je u mom svakodnevnom životu potrebno samo Kristovo spasenje, nego i njegova očišćavajuća sila. Na Posljednjoj večeri, Isus je pokazao našu potrebu kad je uzeo ubrus i posudu te počeo prati noge svojim učenicima. Petar se zbunio nad tim simboličnim činom, govoreći: "Gospodine, ako pereš moje noge, zašto ne bi očistio i moju glavu?" (vidi Iv 13,9). Isus mu je u biti odgovorio: "Petre, spašen ćeš biti mojom krvlju. Ali još uvijek živiš u prljavom svijetu i dok prolaziš kroz njega, naprašit će ti se noge. Trebat ćeš me da ti operem tvoje noge upravo kao i srce."

Istina, Isus nas je učinio novim stvorenjima opravdavši nas jednom za svagda. Ali dok prolazimo kroz glib mračnoga i zlog svijeta, ne možemo izbjeći a da se ne umrljamo njegovim bijesom, požudom i tvrdoćom. Isus kaže i nama kao što je rekao Petru: "Da bi mi vaš život bio ugodan, moram vas svakodnevno rješavati tih stvari."

Da bismo hodali u njegovoj svetosti, moramo shvatiti da Isus želi otjerati stvari iz našega života. U Mateju 21,12-13, kad je istjerao mjenjače novca iz hrama, riješio je crkvu određene ravnodušnosti koja ju je snašla. Isusa nije toliko ojadilo mijenjanje novca; ta praksa postojala je godinama, kako bi se olakšalo odanim vjernicima koji su doputovali u Jeruzalem iz velikih udaljenosti. Ono što je Isusa više ojadilo bila je usredotočenost na trgovinu koja je preuzela ljude koji su jednom imali žar za Boga. U njihovim srcima, dom molitve pretvorio se u dom za trgovanje.