RODITELJI MOLITELJI

Jednoga dana svi ćemo stajati pred sudom i odgovarati Gospodinu kako smo odgojili svoju djecu. U tom trenutku, nitko od nas neće biti u stanju ponudi ispriku ili baciti krivnju na nekoga drugog. Zbog toga se danas moramo istražiti pitajući se jesmo li podigli našu djecu u strahu i opomeni Gospodnjoj. Jesmo li im pokazali život ljubavi i strahopoštovanja za Boga.

Sjećam se kako sam se kao dječak igrao vani i čuo moju majku s trećeg kata naše kuće kako moli za mene. Njezin primjer živo ostaje u mom sjećanju. Kasnije, kad smo Gwen i ja odgajali našu djecu, činili smo isto, moleći za našu djecu prema Riječi Božjoj: "Gospodine, učini da naši sinovi budu poput hrastova uz vodu života. I učini da naše kćeri budu poput krasno isklesanih stupova u tvojoj palači. Sve ih sačuvaj od planova zloga" (vidi Iz 61,3 i Ps 144,12).

Svaki kršćanski roditelj ima visoke nade za svoje dijete. Vidim to redovito u našoj zajednici, kad roditelji donose svoju djecu naprijed da ih posvete Gospodinu. Naše pastoralno osoblje moli za Božju ljubav i zaštitu nad tim malenima. Zatim ih pomazujemo uljem i molimo Duha Svetog da stavi ognjeni zid oko njih.

Ali povremeno ne mogu a da se ne pitam koliki će od te drage djece završiti u đavoljim raljama – na drogi, u kriminalu – jer su njihove majke i očevi postali bezbrižni u vezi s duhovnim ozračjem u njihovu domu? Hoće li završiti razoreni jer su njihovi roditelji bili zahvaćeni svojim vlastitim problemima, nikada ne obraćajući nikakvu pozornost na njih ili ih pravilno ne disciplinirajući?

Možda ste roditelj koji tuguje jer vaš odrasli sin ili kći više ne služi Gospodinu. Ili ste možda slomljena srca jer vam se dijete navuklo na drogu ili alkohol. Vidite svoje jedno nježno dijete kako postaje ogorčeno, tvrdo i izgubljeno.

Ova poruka nije s namjerom da vas osuđuje. Nitko ne može povratiti svoju prošlost. Ali imam pitanje za vas. Dok gledate unatrag na svoje godine roditeljstva, pitajte se jeste li bili stvaran čuvar svoga doma? Jeste li svakodnevno pokrivali svoju djecu molitvom? Ili ste bili previše zaposleni? Jeste li dopustili da vas vaša djeca zastrašuju?

Sad je sve to prošlost. Međutim, ostaje nešto što možete učiniti. Još uvijek imate poziv da revno molite za spasenje svog djeteta. Tako je, danas u molitvi možete nadoknaditi što ste propustili u prošlim godinama. Još uvijek možete tražiti lice Božje, kupati svoga ljubljenog u molitvi i prizivati osvjedočenje Duha Svetoga na njega da ga dovede križu.