ČEŽNJA DA SE ČUJE RIJEČ BOŽJA

Psalmist David dnevno je čekao kako bi primio riječ od Boga i veselio se u toj riječi. Svjedočio je: "Uživat ću u pravilima tvojim, riječi tvojih neću zaboravit" (Ps 119,16). "Tvoja su svjedočanstva uživanje moje, tvoja su pravila moji savjetnici" (Ps 119,24). U zapovijedima tvojim moja je naslada, jer ih ljubim" (Ps 119,47). "Zakon tvoj moja je naslada" (Ps 119,77). Doslovno hebrejsko značenje ovoga posljednjeg stiha je: "Uživam u tvojoj Riječi."

Izreke 8,34 kažu: "Blago čovjeku koji me sluša i bdi na mojim vratima svaki dan, čekajući na dovracima mojih vrata." O kakvim vratima ovdje govori?

Psalmist nam daje odgovor: "Otvorite širom vrata pravde: ući ću, Jahvi zahvaliti" (Ps 118,19). Vjerujem da su ta "vrata pravde" isto tako i "uska vrata" o kojima govori Isus (vidi Lk 13,24). Ona se odnose na svakoga tko se dnevno okreće Riječi Božjoj kako bi učio njegovu pravdu.

Takav vjernik je odlučan hodati ispravno pred Gospodinom. Postaje uzbuđen kod svakog otkrivenja koje ga vodi na stazu svetog hoda. Kaže si: "Želim istinu u mojem unutarnjem čovjeku. Znam da neću to dobiti samo slušanjem propovijedi s trake ili čitanjem knjiga. Moram strpljivo čekati na Gospodina da mi otvori svoja vrata."

Sveti Duh Božji vjerno izlazi kako bi susreo tog vjernika svakoga jutra. I poziva ga da uđe, šapćući mu: "Dobrodošao, prijatelju. Dopusti da ti danas pokažem nešto novo o Božjoj pravdi."

Što to znači "čekati na dovracima mojih vrata"? To se odnosi na svakog vjernika koji drhti od Riječi Božje. Ovaj izraz dolazi iz Izaije 6, kad je ovaj prorok čekao na dovracima hrama, čeznući kako bi čuo riječ od Boga.

Dok je Izaija ondje stajao, čuo je serafe kako pjevaju: "Svet, svet, svet", a nebo je odzvanjalo njihovim slavljenjem. Zatim iznenada, silan je glas zagrmio s neba, glas tako glasan i jasan da je sve potresao: "Od gromka glasa onih koji klicahu stresoše se dovraci na pragovima, a Dom se napuni dimom" (Iz 6,4). Izaija je primjer onoga tko "čeka na dovracima mojih vrata". Taj vjernik čezne kako bi čuo Riječ Božju.