PRIPREMANJE SIONA

Petar je dao strahovita upozorenja kako bi razbudio čiste umove; kako bi podsjetio na upozorenja prorokâ (vidi 2 Pt 3,1-2). Zatim je išao dalje i rekao: "Ovo prije svega znajte: na koncu vremena pojavit će se izrugivači, koji će živjeti prema vlastitim požudama i pitati (učiti, propovijedati): 'Gdje je njegov obećavani dolazak? Otkada su umrli naši očevi, i dalje sve ostaje kako je bilo od početka stvorenja'" (2 Pt 3,3-4). Petar te izrugivače naziva lašcima! Stvari nisu neprestano jednake od početka stvorenja! Ti propovjednici namjerno zanemaruju Božje prošlo provođenje sudova. "Oni hotimično zaboravljaju da … je ondašnji svijet, potopljen vodom, uništen" (2 Pt 3,5-6).

Ovo je ozbiljna Petrova optužba! On govori: "Oni znaju da je jednom bio propovjednik pravednosti imena Noa, koji je upozoravao na sud sto dvadeset godina. Oni znaju da je Bog već pokazao svijetu da će osuditi zloću i nasilje. Oni znaju da je Bog poslao potop i uništio sve što je disalo na zemlji." Mi imamo učitelje i lažne proroke koji znaju da je Biblija puna upozorenja, puna primjera kako Bog sudi grijeh (primjerice uništenje Sodome), ali namjerno to zanemaruju. Zašto? Jer žive prema vlastitim požudama! Njihova želja za prihvaćanjem ili popularnošću učinila ih je dragovoljno slijepima tako da ne vide Božje pravedne sudove.

Ti propovjednici propovijedaju suprotnu poruku Petrovoj i ostalih apostola. Petar je upozorio: "Ali mi očekujemo, prema njegovu obećanju, nova nebesa i novu zemlju, gdje prebiva pravednost. Zato, ljubljeni, dok ovo čekate, revno nastojte da bez ljage i mane budete u njegovim očima u miru" (2 Pt 3,13-14).
Zašto smo dosad pošteđeni? Iz istog razloga iz kojega je Bog u Noine dane strpljivo čekao sto dvadeset godina. "… kad ih je Božja strpljivost uporno čekala, u vrijeme Noe, kad se gradila (pripremala) lađa u koju se skloni mali broj – svega osam duša – i bi spašen vodom" (1 Pt 3,20). Gospodin ne nalazi zadovoljstva u smrti grešnika. Čak i sada nas on "strpljivo podnosi jer neće da se itko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju" (2 Pt 3,9).

Bog sad čeka da se Sion pripremi, njegov sveti narod posljednjih dana. On izlijeva svoga Svetog Duha, pozivajući ljude potpuno predane njemu, bez ljage i mane, besprijekorne.