ISUS JE ZAUZEO NAŠE MJESTO by Gary Wilkerson

Kad je Isus zauzeo naše mjesto, to je uključivalo više od samog odlaska na križ.

Da, on je zauzeo naše mjesto podnijevši osudu za naše grijehe, ali je zauzeo naše mjesto i u drugom vidu – kao onaj koji je hodao savršeno u savezu s Bogom. Isus je živio kao čovjek koji je bio bez grijeha, besprijekoran, koji je održao svaku svetu zapovijed. I ispunivši zakon savršenom poslušnošću, ispunio je taj savez. To je nevjerojatna novost!

Ali postoji još veća vijest: Isus nije zadržao blagodati tog saveza za sebe, nego ih je podijelio s nama svima. Kad stoji pred Ocem, kaže: "Sa sobom sam doveo svoje prijatelje da sudjeluju u blagoslovima tvoga saveza. Dok stoje pred tobom, stoje u meni. Tako je sva moja pravednost njihova. Oče, njihovo oproštenje aktivirano je kroz naš savez."

Hvala Bogu, nije nas odabrao da držimo savez s njim! Međutim, Čovjek koji ga je savršeno održao traži nas da mu se pridružimo u tom njegovu odnosu saveza s Ocem. A kad pristanemo, hodamo u Kristovu vlastitom Duhu. To je ono što je Ezekiel prorokovao kad je rekao: "Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas … Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe" (Ez 36,26-27).

Neki kršćani poraženi su od pomisli da moraju održavati Božje zapovjedi. Oni misle: "Moram više čitati Bibliju, više moliti, više evangelizirati." Ako razmišljate na taj način, ne živite pod Novim savezom – živite pod mojsijevskim zakonom. To je krajnje jadno, jer nikada ne možete u potpunosti održati zakon; kad prekršite jedan njegov dio, prekršili ste sve.

Kad dođete Kristu, otkrivenje Božjega Novog saveza trebalo bi pojačati svjetlo razumijevanja u vama. Ne treba vam se zapovijedati da tražite lice Božje, da dijelite radosnu vijest o Kristu sa svojim bližnjim, da upoznate slobodu u Onome koji je sve to postigao za vas. Njegova narav počinje mijenjati vašu narav – i te stvari činite srcem punim radosti!