OD KOJE STE VI ZEMLJE?

Prema Božjoj Riječi, kršćani bi svaki dan trebali živjeti kao da "je kraj svega blizu". Trebali bismo očekivati njegov dolazak, budni i marljivi, kao sluge koje čekaju da se vrati njihov gospodar s dugog putovanja. Trebali bismo se radovati što ćemo napustiti ovu zemlju i obući se u naše novo tijelo. Uvijek bismo trebali čeznuti biti s Gospodinom.

U svojoj poslanici Petar nas upozorava: "Ali će doći dan Gospodnji kao lopov; u taj će dan nebesa iščeznuti s velikom lomljavom, počela će se u ognju rastopiti, a zemlja se sa svojim ostvarenjima neće više naći. Budući da će se ovo sve tako raspasti, kakvi sve onda morate biti svetim življenjem i pobožnošću dok očekujete dolazak dana Božjega, dolazak kojim će se nebesa u plamenu raspasti, a počela u ognju rastopiti! Ali mi očekujemo, prema njegovu obećanju, nova nebesa i novu zemlju, gdje prebiva pravednost" (2 Pt 3,10-13).

Na izvornom grčkom 11. redak glasi: "U svjetlu svega što će se raspasti, od koje ste vi zemlje?" Jeste li od ovoga svijeta, koji će se raspasti i rastopiti? Ili ste građanin nebeskog Siona, grada čiji je graditelj Bog? Petar govori da bi vas ova spoznaju koju vam Bog daje o uništenju sadašnjih nebesa i zemlje trebala potaknuti da živite svetim životom i da se ne držite čvrsto ovoga svijeta. Petar zatim ide dalje i kaže da se ne trebamo strašiti dolazećeg uništenja, nego da ga trebamo čekati, iščekivati, i čuvati svoje haljine besprijekornima! "Zato, ljubljeni, dok ovo čekate, revno nastojte da bez ljage i mane budete u njegovim očima u miru" (2 Pt 3,14).

Kad bi se Petar danas digao iz mrtvih i posjetio Ameriku, bio bi zaprepašten kad bi vidio sve sladunjavo propovijedanje proroka koji se izležavaju na svojim ležaljkama! Pitao bi: "Zašto ne upozoravaju svoj narod na dolazeće uništenje? Bog mi je dao ovu poruku izravno od Duha Svetog! Zašto joj ne vjeruju? Zašto ih tim upozorenjima ne potiču na sveto življenje? Ne znaju li da je Isus dao isto upozorenje kad je rekao: "Sunce će pomrčati, mjesec neće sjati, s neba će zvijezde padati i nebeska zviježđa će se uzdrmati" (Mt 24,29).