ZNEK ZRELOG VJERNIKA

Znak zrelih vjernika je odbijanje da budu "okolo tjerani svakim vjetrom nauke" (Ef 4,14). Takvim vjernicima ne mogu manipulirati nikakvi učitelji. Oni ne moraju juriti okolo, jer se goste na zelenoj paši i rastu u Kristu. Oni su naučili Krista. Njih neće zarobiti glazba, prijatelji, osobnost ili čuda, nego glad za čistom Riječi.

Pavao je rekao: "… da budu u svemu na čast nauci Boga, našega Spasitelja" (Tit 2,10). Što je Kristova nauka? Milost Božja nas uči "da se odrečemo bezbožnosti i svjetskih požuda te da živimo umjereno, pravedno i pobožno u ovom svijetu" (Tit 2,11-12). Kristova nauka će vas preobražavati u Kristovu sliku. Ona će razotkriti svaki skriven grijeh i svaku zlu čežnju.

Kori li vas vaš učitelj s autoritetom, govoreći i potičući vas da ostavite grijeh te odbacite sve idole, kao što je uputa u Titu 2? Učite li strastveno mrziti grijeh? Ili napuštate crkvu još uvijek bez dubokog uvjerenja? Poruka Kristove nauke je: "Očistimo se od svake tjelesne i duševne ljage, i privedimo k savršenstvu svoju svetost u strahu Božjemu" (2 Kor 7,1).

Mnogi nam pišu da im njihovi pastori kažu: "Ja nisam ovdje da propovijedam protiv grijeha; ovdje sam da uzdižem Isusa." Ili: "S ove propovjedaonice nećete čuti nijednu osuđujuću propovijed! Ovdje sam da podignem strah i depresiju s mojih ljudi." Čak i pentekostni propovjednici imaju dvije krajnosti. Neki viču teško, legalističko evanđelje bez ljubavi, uglavnom o djelima; drugi propovijedaju protiv grijeha kao kukavice, sve povlačeći u istoj poruci.

Kristova nauka je nauka o pobožnosti i svetosti. "Ako tko uči drugu nauku i ne pristaje uz spasonosne riječi Gospodina našega Isusa Krista i uz nauku koja je u skladu s pravim štovanjem, taj je naduta neznalica; boluje od zapitkivanja i ispraznog prepiranja. Od toga nastaju: zavist, svađa, psovke, zla sumnjičenja" (1 Tim 6,3-4).

Propovijedanje Kristove nauke blagoslivljat će vas, jačati i hrabriti, ali i osvjedočiti tako duboko da nećete moći sjediti pod njim i još uvijek visjeti na tajnom grijehu.