UPORNA VJERA by Gary Wilkerson

"Jesam li zanemario učiniti nešto što me tražio? Ne želim da išta u mom životu spriječi ono što Bog želi učiniti."

Bog uvijek dovodi svoj narod do te točke. Zašto? Jer prije nego može ostvariti svoje najbolje, mora u nama nešto duboko učiniti. Želi nam dati svoju pobjedu, ali isto tako želi i našu potpunu odanost.

Prvih šest poglavlja Jošue opisuju veličanstveno djelo koje je Bog učinio među svojim narodom u razdoblju od nekoliko godina. Izrael je upravo bio oslobođen nakon četiristo godina ropstva. I izašao je iz četrdesetgodišnjeg lutanja po pustinji. Na kraju svega toga, Bog ih je blagoslovio. Sad su bili na granici Kanaana, zemlje u kojoj teče mlijeko i med, koju im je godinama ranije Bog obećao. I tako su je prešli i – što se dogodilo? Odmah se Jošua okrenuo mlađoj generaciji muškaraca i odvojio ih Bogu. Pismo koristi riječ "obrezanje" da bi se opisala njihova priprema, ali dublje značenje je: "Učinjeni su spremnima."

Zašto je Jošua to učinio? Sad kad su prešli rijeku, suočili su se s debelim, neprobojnim jerihonskim zidinama. Iscrpljenim Izraelcima bilo bi nemoguće zauzeti ovog neprijatelja. Međutim, Bog im je rekao: "Ja sam vas prošlih godina blagoslovio. Iskusili ste moja neopisiva bogatstva. Ali vaš posao još nije gotov."

Kako su se Izraelci pripremili za tu bitku? Nisu naoštrili svoje mačeve i ulaštili svoju bojnu opremu. Umjesto toga, priprema je bila u njihovim srcima. Bog je zapovjedio da okruže grad pjevajući pjesme, moleći i čekajući na njega. Konačno, naredio im je da podignu trube i otežući zatrube. U jednom jedinom trenutku, one silne zidine s lomljavom su se srušile.

Jošua i njegovi ljudi izvršili su zatim silna junačka djela, porazivši svoje neprijatelje, naslijedivši velika zemljišta i vidjevši pobjede kao nikada ranije. Zapravo, Jošua je učinio nešto što nije učinio ni Mojsije – porazio je trideset jednog kralja. To je bilo deseterostruko povećanje broja kraljeva koje je porazio Mojsije. Vjerujem da je to slika što Gospodin želi učiniti u našim životima. On želi donijeti deseterostruko povećanje, izliti svoga Duha na neopisive načine i želi da vjerujemo da sve to on želi učiniti za nas. Ukratko, on želi da posjedujemo upornu, nepokolebljivu vjeru.