RAZMOTRITE LJUDE NEUSPJEHA

Biste li smatrali Mojsija čovjekom neuspjeha? Teško! On je Izraelu bio što su Washington i Lincoln zajedno bili Americi – pa i više. Ali pogledajte izbliza život toga velikog donosioca zakona. Karijera mu je započela s ubojstvom, a nakon toga slijedilo je četrdeset godina skrivanja od pravde.

Mojsije je bio čovjek straha i nevjere. Kad ga je Bog pozvao da izvede Izraelce iz ropstva, branio se: "Ja nikada nisam bio čovjek rječit … u govoru sam spor" (Izl 4,10). Sav je svoj život čeznuo ući u obećanu zemlju, ali njegovi su ga je neuspjesi spriječili. Pa i uz sve to, u Poslanici Hebrejima 3,1-2 Bog uspoređuje Mojsijevu vjernost s Kristovom. Mojsijevi neuspjesi nisu ga spriječili da uđe u Božju dvoranu pobjednika.

O Jakovu obično razmišljamo kao o velikom molitvenom borcu koji se borio s anđelom Gospodnjim i nadvladao. No život tog čovjeka bio je ispunjen velikim neuspjesima. Kao mlad, prevario je svoga slijepog oca da bi ukrao bratovo nasljedstvo. Prezreo je svoju ženu Leu dok je njegovao veliku tajnu ljubav za njezinu sestru Rahelu. Nije prihvatio svoju odgovornost kao muž.

Tu je bio čovjek uhvaćen u mrežu lukavštine, krađe, nevjernosti i poligamije. Ipak, mi još uvijek štujemo Boga Abrahamova, Izakova i Jakovljeva.
Kralj David, silan ratnik i pjevač psalama, uživao je u zakonu Gospodnjem i govori o sebi kao o pravedniku koji neće stajati među grešnicima. Međutim, kako su šokantne slabosti toga velikog čovjeka. Uzevši Bat-Šebu od njezina muža Urije, poslao je tog čovjeka, koji nije nimalo sumnjao, u smrt na prvu crtu svoje vojske. Prorok Natan je izjavio da je ovaj dvostruki grijeh dao veliku priliku neprijateljima Gospodnjim da hule.

Zamislite toga velikog kralja kako stoji uz lijes svoga mrtvog vanbračnog djeteta s otetom ženom uz sebe te svijet pun neprijatelja koji psuju Boga zbog njegovih poznatih grijeha. Međutim, Bog je nazvao Davida čovjekom po svome vlastitom srcu (1 Sam 13,14).

Ako ste obeshrabreni svojim neuspjesima, imam dobru vijest za vas. Nitko nije bliže kraljevstvu Božjem od muškarca ili žene koji mogu pogledati porazu u oči, suočiti se s njim i krenuti dalje u život mira i pobjede. Usprkos neuspjehu, nastavite dalje! Često nakon neuspjeha čovjek čini svoje najveće djelo za Boga.