TKO JE ZA JAHVU?

"Stade (Mojsije) na taborskim vratima i povika: 'Tko je za Jahvu, k meni!' Svi se sinovi Levijevi okupe oko njega" (Izl 32,26).

Kako će Bog skršiti pokvarenost u Izraelu? Koga će odabrati da budu njegovi instrumenti u vrijeme zla? Hoće li sići anđeli da provedu pravedan sud? Aron i njegovi sinovi već su se pokvarili, koga će, dakle, Bog podići da zablistaju kao njegovi vojnici svetosti?

Od svih ljudi, odabrao je sinove Levijeve – sinove ubojice koji je, zajedno sa svojim bratom Šimunom, učinio da Jakovljeva obitelj omrzne pred poganima. Šimun i Levi uzeli su mačeve i pogubili Šekema jer im je silovao sestru Dinu. Ubili su i njegova oca Hamora te uzeli njegove ovce, stoku i magarce, njihovo bogatstvo, žene i djecu.

O, jedinstvena milosti Božja – odabrati najnedostojnije, najslabije od svih njih – da budu njegovi instrumenti! "Svi se sinovi Levijevi okupe oko njega … Sinovi Levijevi izvršiše Mojsijev nalog" (Izl 32,26.28).

Možda je duboko u njima bilo nešto što je govorilo: "Mi nećemo iznevjeriti Boga kao naš otac! Mi nećemo donijeti sramotu imenu našega Boga; dići ćemo se i zauzeti stav za Gospodina!"

Mojsije im je obećao: "Bog će vas nagraditi ako se posvetite i zauzmete stav među svojom obitelji, prijateljima i braćom" (vidi Izl 32,29). I Bog ih je doista nagradio polusvećeničkim redom zvanim leviti, koji su bili predani službi doma Božjega.

Biti na Gospodnjoj strani znači uzeti njegov mač i koristiti ga da bi se suzbile sile nevjere i oborile sve sumnje i strahovi. To znači viti vjeran Bogu i njegovoj Riječi bez obzira što gomila čini, bez obzira kako su naši prijatelji postali bezvjerni, bez obzira kako su naši najbliži svjetovni. Mi moramo napraviti korak i izjaviti: "Ja sam za Jahvu! Dižem se protiv svih napada na veličanstvo i vjernost našega Boga!"