SAVRŠENA PRAVEDNOST

Bog prihvaća samo jednu vrstu pravednosti – savršenu pravednost. Na Sudnji dan ništa drugo neće opstati u njegovoj nazočnosti. Ako naša pravednost nije apsolutno savršena, ne može nas spasiti, opravdati, prepoznati i prihvatiti. Ta savršena pravednost Isusa Krista našega Gospodina može biti naša jedino po vjeri.

Pisac Hebrejima upoznaje nas s istinom da je ta pravednost baština svih pravih vjernika. To je nešto što nam je Isus ostavio, nešto što nam pripada, ostavština: "Vjerom Noa, obaviješten od Boga o još neviđenim stvarima, s pobožnim poštovanjem sagradi lađu da spasi svoju obitelj. Vjerom osudi svijet i postade baštinikom pravednosti koja pripada vjeri" (Heb 11,7).

Noa je postao baštinikom ne gradnjom arke, nego time što je vjerovao i propovijedao. On je shvatio tu spoznaju pravednosti koju mu je Bog otkrio – pravednosti koja je po vjeri – i postao baštinikom savršene pravednosti!

Ljubljeni, kad je Krist napustio zemlju, vama i meni dana je velika baština. Ostavio nam je ispravu kojom nam pripada njegova vlastita savršena pravednost. Svakako, Isus je živio u apsolutnom siromaštvu dok je bio na zemlji; nije posjedovao zemlju, nije imao novac. Ali ostavio nam je bogatstvo veće nego što su rudnici dragulja u Južnoafričkoj Republici; veće nego što su polja nafte na Srednjem istoku; veće nego zlato i srebro pokopano pod američkim planinama. Isus nam je dao baštinu koja nas može učiniti bogatijima od bilo koga na licu zemlje. To je baština savršene pravednosti koja nam dopušta da stojimo pred Bogom bez osude.

Kad jednom razumijete tu baštinu, možete se dići protiv svakog đavla u paklu. Sotona neće biti u stanju optuživati vas pred Ocem, pred braćom, pred vašom vlastitom savjesti, jer ste baštinik savršene pravednosti Isusa Krista.