POTPUNA POBJEDA by Gary Wilkerson

Čitamo o posljednjoj lekciji iz Elizejeva života. Kakva je samo to lekcija bila! Kad je ovaj slavan prorok bio na smrtnoj postelji, kralj Joaš, izraelski kralj, glasno se rasplakao jer se veliko Izraelovo proročko svjetlo gasilo.

Elizej je brzo došao k sebi da donese kralju nadu. Uputio je kralja da odapne strelice u zrak i Joaš je to učinio. Zatim mu je rekao da uzme strelice i udari njima o zemlju i Joaš mu je udovoljio udarivši strelicama o zemlju tri puta.

Ali ono što je Elizej zatim učinio, iznenađujuće je: "Tada se rasrdi na njega Božji čovjek i reče: 'Pet ili šest puta trebalo je da udariš! Tada bi potpuno potukao Aramejce; ovako ćeš ih pobijediti samo tri puta" (2 Kr 13,19).

Ovo se možda čini samo još jedan čudan prizor iz Elizejeva života, ali ostaje činjenica da je ovaj prorok Božji još uvijek radio na izgradnji vjere. Rekao je kralju: "Kako se usuđuješ očekivati od Boga tako malo! Da si udario pet ili šest puta, mogao si poraziti Aramejce, ali odlučio si se za samo tri puta."

Ove Elizejeve riječi odnose se na svakog kršćanina danas. Naš Gospodin želi da odemo dalje od ograničenih pobjeda. Priče koje nam daje pomažu nam da izgrađujemo vjeru i nadahnjuju nas da čeznemo za Božjim djelovanjem. Elizej nam govori: "Bog će vam dati toliko pobjeda koliko ste voljni dohvatiti. Nastavite s vjerom udarati o zemlju."

Ovo nije neki bezosjećajan zahtjev, nego duboko samilostan. Bog želi da svaki supružnik u neispravnom braku zna: "Ne želim da vam bude samo lakše. Želim da svaka pukotina ozdravi, i to ne samo djelomično. Želim da upoznate puninu radosti ljubeći jedan drugoga. To je moj naum za vas."

Bez obzira na vašu situaciju, molite sa mnom: "Gospodine, otvori nam oči da vidimo tebe u našoj krizi. Usred ove naše potrebe, napuni naše vrčeve. U našoj teškoj bitki pokaži nam ognjena kola. A na rubu poraza, podsjeti nas da već rastjeruješ naše neprijatelje. Raspiri našu vjeru da možemo s vjerom nastaviti udarati o zemlju. I podsjećaj nas da tražimo odmor u tebi."

Neka Bog otvori vaše oči da vidite čudo koje je započeo u vašoj situaciji. On vas je okružio ognjenim kolima i sve snage neba na raspolaganju su mu da se pobrine za vas i zaštiti vas. On vam već donosi pobjedu!