PRITISNUTI PREKO SVAKE MJERE

Možda ste i vi poput Pavla pritisnuti preko svake mjere, kušani iznad onoga što možete podnijeti. Snaga vam gotovo nestaje i na rubu ste da dignete ruke. Želite pobjeći, ali nemate kamo. Sad kažete zajedno s Pavlom: "Ovo je iznad moje snage!"

Dakle, koji je put do pobjede? Sve što vam mogu reći jest kako Bog meni nastavlja biti u pomoć. Ovdje su dvije važne istine koje mi je dao:

1. Nemojte misliti da prolazite kroz neku čudnu, jedinstvenu bitku. Naprotiv, u dobru ste društvu. Prisjetite se Joba, Jeremije, Ilije, Davida, Pavla – čak i mene. Ono kroz što prolazite, zajedničko je za sve vjernike svih vjekova.

"Prestanite se čuditi, ljubljeni – kao da vam se što neobično događa – požaru koji bjesni među vama da vas iskuša! Naprotiv, radujte se što ste dionici u Kristovim patnjama, da se mognete radovati i veseliti i u čas kad se objavi njegova slava" (1 Pt 4,12-13).

2. Kad mislite da ne možete dalje ni jedan sat više – kad sve izgleda apsolutno beznadno – zavapite Bogu sa svime što je u vama: "Gospodine, pomogni!" Razmislite o savjetu psalmiste u sljedećim redcima:
"A ja ću Boga prizvati, i Jahve će me spasiti. Večerom, jutrom i o podne tužan ću jecati, i on će čuti vapaj moj. Dat će mi mira od onih koji me progone: jer mnogi su protiv mene" (Ps 55,17-19).
"Ljubim te, Jahve, kreposti moja! Jahve, hridino moja, utvrdo moja, spase, moj; Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja … u nevolji zazvah Jahvu i Bogu svome zavapih. Iz svog Hrama zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije" (Ps 18,2-3.7).
"Jahve, Bože moj, zazvah te, i ti si me ozdravio; Jahve, izveo si mi dušu iz Podzemlja, na rubu groba ti si me oživio" (Ps 30,3-4).

Evo ključnog retka: "On će spasiti siromaha koji uzdiše, nevoljnika koji pomoćnika nema" (Ps 72,12). Isus je poslao Duha Svetog da vam bude pomoćnik i on se neće oglušiti na vaš vapaj u pomoć!