BLAGOSLOVI OD NAŠEGA VELIKOG SVEĆENIKA

Biblija nam govori da kad je Krist uzašao na nebo, preuzeo je službu velikog svećenika za sve koji mu dođu po vjeri. "A ovaj (Isus) ima neprolazno svećeništvo, jer ostaje zauvijek" (Heb 7,24).

Isus je nepromjenjiv – isti jučer, danas i zauvijek. Dokle god živite, on će biti vaš veliki svećenik u nebu posredujući za vas i ostat će vaš veliki svećenik dok ne odete kući da bude s njim.

Naš veliki svećenik sjedi s desne strane Ocu, na mjestu vlasti: "Imasmo takva velikog svećenika koji sjede s desne strane prijestolja Veličanstva na nebesima" (Heb 8,1). Naš veliki svećenik ima na raspolaganju svu moć i vlast.

Isus je upravo sada u Očevoj nazočnosti i posreduje za nas. On se suočava s našim optužiteljem i kaže: "Prigovor, sotono! On je moj jer je poškropljen mojom krvi. Siguran je i njegovi dugovi u potpunosti su plaćeni." Ali ja vjerujem da je tu čak i više da naučimo o službi našega divnog velikog svećenika za nas.

Dužnosti i privilegiji starozavjetnoga velikog svećenika bili su da izađe iz Svetinje nad svetinjama i blagoslovi narod. Gospodin je uputio Mojsija: "Reci Aronu i njegovim sinovima: Ovako blagoslivljajte Izraelce govoreći im: 'Neka te blagoslovi Jahve i neka te čuva! Neka te Jahve licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese" (Br 6,23-26). Drugim riječima, nakon što veliki svećenik unese krv u Svetinju nad svetinjama, poškropi njome Pomirilište i rasprši tamjan, treba izaći, suočiti se s narodom i blagosloviti ga.

To je nepromjenjiva služba našega velikog svećenika. Isus kaže: "Ja ću vas prekriti mojom krvi. Posredovat ću za vas pred Ocem, a zatim doći i blagosloviti vas."

Kad je starozavjetni svećenik izgovorio ovaj blagoslov narodu, to nije bila samo jedna želja za njih. On nije rekao: "Želim vam mir. Želim da Gospodin zasja svojim licem na vas." Ne, ovaj blagoslov bio je poduprt potpunom silom Božjom (vidi Br 6,27).

Isto tako, kad Isus, naš veliki svećenik, blagoslivlja, on nam ne želi samo dobro, nego izgovara svoj blagoslov s autoritetom – i to je to!