ABRAHAMOV BLAGOSLOV

Pavao piše: "Stoga blagoslov s Abrahamom, vjernikom, postižu oni koji vjeruju" (Gal 3,9). Što je Abrahamov blagoslov?

Jakov nam kaže: "Vjerova Abraham Bogu, i to mu se uračuna u pravednost" (Jak 2,23). Abraham je vjerovao da je u ispravnom odnosu s Bogom, iako se još uvijek posvećivao.

Ljubljeni, Abrahamov blagoslov je spoznaja da smo opravdani po vjeri. "… da bi u Kristu Isusu na pogane došao Abrahamov blagoslov, da primimo obećanoga Duha po vjeri" (Gal 3,14).

Ovaj spomenuti blagoslov spoznaja je da je Isus svojom krvi platio da se izbrišu svi naši grijesi. Otac nam pripisuje Isusovu vlastitu pravednost i u njegovim očima učinjeni smo pravednima. Ne moramo pokušavati raditi da bismo zaradili naklonost Božju. Umjesto toga, moramo se uzdati i vjerovati u svršeno Isusovo djelo na križu. Iako se još uvijek borimo, u ispravnom smo odnosu s njim dok idemo naprijed u vjeri i pokajanju.

David je to razumio i bio je u stanju uživati Abrahamov blagoslov: "… David proglašuje blaženim onoga komu Bog uračunava pravednost bez djelâ: 'Blago onima kojima su oproštena bezakonja i kojima su pokriveni grijesi. Blago onomu komu Gospodin zaista neće uračunati grijeha'" (Rim 4,6-8).

Kad smo blagoslovljeni od Boga Abrahamovim blagoslovom, naša se vjera počinje širiti. Ubrzo vidimo i vjerujemo da nam isti Krist koji nas opravdava daje snagu da nadvladamo grijeh. Bog nam kaže: "Radit ćemo na tvojoj svetosti i posvećenju, ali moraš razumjeti da si u međuvremenu siguran u meni. Ti si moje dijete i ja ću te sačuvati od pada!"

Je li Abrahamov blagoslov već pao na vas? Ako u potpunosti prihvaćate Kristovu pravednost po vjeri, onda ste blagoslovljeni vjernim Abrahamom i Davidom. Doista, vi ste jedan od najblagoslovljenijih ljudi na zemlji.