ISUS NAS JE OTKUPIO

Adamovim grijehom učinjeni smo grešnima, a Isusovom žrtvom pravednima. Isus nas je otkupio, platio cijenu, tako da đavao nema nikakva prava na one koji su se pokajali i povjerovali u Krista i njegovo svršeno djelo.

Sve vrijeme Bog je znao da čovjek neće moći ispuniti njegov božanski zakon. On je ustanovio zakon da donese red ljudskoj rasi da se ne uništi. Zakon je bio za našu vlastitu zaštitu; on je bio da shvatimo da u svojoj vlastitoj snazi i pravednosti ne možemo opstati pred svetim Bogom. Zakon je bio ogledalo koje nam je Bog držao govoreći: "Dopusti da ti pokažem što ja očekujem, što moja pravda zahtijeva. Ovdje je moj zakon, a ovdje je gdje si podbacio, gdje si živio u grijehu. Podbacio si u ovoj točki … u ovoj … i u ovoj. Nitko nije dovoljno pravedan da ispuni moj zakon!"

Farizeji su pokušali ispuniti zakon. Držali su preko šesto propisa, od pranja ruku i zdjela do odbijanja doticanja nežidova. Pokušali su držali sav zakon vjerujući da će jednoga dana moći stati pred Boga i reći: "Održao sam sav tvoj zakon. Činio sam ovo, i ovo, i ovo. Sad si obvezan spasiti me."

Ali nitko ne može očekivati da će njegova dobra djela zaslužiti opravdanje. Riječ Božja odgovara: "Ako si podbacio samo u jednoj točki zakona, podbacio si u čitavom zakonu!" Ako očekujete da vas Bog prihvati zbog vašega dobrog ponašanja, zaboravite to! Nikada nećete biti u stanju održati čitav zakon."

S obzirom da nismo mogli ispuniti zahtjeve pravde da ispunimo zakon Božji, na zemlju je došao Isus i savršeno ispunio zakon Božji. On nikada ni u jednoj točki nije podbacio, sve to iz čistog motiva ljubavi. "Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke! Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim" (Mt 5,17).

Kad je Isus uzašao k Ocu, njegova savršena poslušnost ispunila je sve zahtjeve zakona i njegova krv bila je predstavljena kao potpuna isplata za naše grijehe. Tu je stajao Čovjek u nazočnosti Božjoj čija je pravednost bila savršena i iz toga razloga prihvatljiva Ocu.