MOŽETE PRETRČATI KOLA by Gary Wilkerson

Jizreel je bio poznat kao grad kola. Isticao se u ratovanju zbog svoga ogromnog voznog parka koji se sastojao od željeznih kola koja su bila napravljena za brzo djelovanje u bitki. Kola predstavljaju snagu čovjeka. Ona predstavljaju snagu brzog djelovanja, sposobnost izvršenja nečega kroz snažno, pouzdano sredstvo.

Danas postoje "kola stila života" – kola udobnosti i lagodnosti, gdje su sve naše potrebe osigurane. Ako nešto trebao, ispišemo samo ček. Ako želimo nešto učiniti, odmah idemo i to učinimo.

Kršćaninu stil života kola može imati veliku privlačnost. U svjetovnom standardu uspjeha, vidimo dojmljiva "kola" i "pastuhe". To su sredstva, materijalno bogatstvo, koji ljudima sve vrijeme osiguravaju udobnost, sigurnost i lagodnost.

Ali sluga Božji ne traži te stvari na prvom mjestu. Umjesto toga, želi biti poslušan glasu svoga Gospodara i ići za stvarima njegova kraljevstva. Kršćanin rano u svom hodu po vjeri uči da će mu se "to nadodati" (Mt 6,33), ako najprije traži Gospodina.

Taj isti vjernik može se ponekad naći bez potrebnih sredstava da učini određene stvari za svoju obitelj. Ne vidi da mu je poziv ili služba ispunjena te je u kušnji pomisliti: "Sredstva su tamo vani i svijet ih vrlo uspješno koristi, a ja nemam ništa od toga. Potrebna su mi da obavljam djelo Božje. Kako ih mogu dosegnuti?"

Ilija je znao bolje od traženja sredstava ovoga svijeta. Zamislite prizor kad se obratio kralju Ahabu. Tu je bio kralj koji je sjedio visoko na svojim divnim kolima, izdižući se nad poniznim prorokom. Ipak, Ilija mu se neustrašivo obratio: "Upregni i silazi (kreni)" (1 Kr 18,44).

Zatim čitamo: "Ruka je Jahvina bila nad Ilijom, te on, opasavši se, otrča pred Ahabom do … Jizreela" (1 Kr 18,46). Čovjek Božji pretrčao je kola mnoge kilometre! Kako je to postigao? Izraz "opasati se" znači u biti da se pripremio.

Apostol Pavao nam govori da nas je Bog pozvao da trčimo trku. I Petar ukazuje na tu trku kad nam govori da opašemo bokove, to jest um. Govori nam da se moramo pripremiti za borbu jačajući svoju vjeru i pouzdanje u Gospodina. Kad vidite kola ispred sebe koja brzo nose ljude prema cilju, ne očajavajte. Ne obeshrabrite se od snage koju oni imaju, a vi nemate. Bog za vas ima drukčiji put. Kad svoje oči uprete u Oca i dopustite da njegova silna ruka dođe na vas, i vi možemo pretrčati kola.