OSTAVLJANJE I ZABORAVLJANJE

Poruka Duha Svetog zaručnici Kristovoj u Psalmu 45 jest: "Zaboravi svoj narod i dom oca svog" (Ps 45,11). Tihi glas šapće: "Nije dovoljno iza sebe ostaviti samo svoju prošlost. Moraš sve i zaboraviti – izbaciti iz svoga uma – sve prošle ljubavi i ono što ti odvlači pozornost!"

Ovaj glasnik ovdje govori zaručnici: "Računaš li na cijenu dok se pripremaš biti sjedinjena s njim? Ili ćeš mu nakon vjenčanja samo laskati? Jesi li započela predanje koje si voljna i završiti ili ti um luta natrag do stvari iz prošlosti – starih prijatelja, navika, ljubavi? Ako se predaš ovom braku, ne da iza sebe moraš samo ostaviti svoju prošlost, nego je moraš i potpuno zaboraviti."

Kad Isus govori o onome tko "se ne odreče svega" (Lk 14,33), on govori o onima koji se okreću od njega i prianjaju uz idole. Idol je sve što postaje isključivi fokus naše posvećenosti – sve što posjeduje naše vrijeme, pozornost, novac, ljubav, zanimanje.

Mnogi muževi mogu reći da se dobro brinu za svoje domove. Dugo i teško rade, ne trate svoj novac, provode kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji. Ali koliko vremena posvećuju Isusu? Imaju li ono što ja nazivam "vrijeme-ostavljanja-i -zaboravljanja" – vrijeme kad mentalno sve ostavljaju i uzimaju kvalitetno vrijeme samo za Isusa? To je vrijeme kad se ostavljaju sve misli o poslu, obitelji, djeci te kaže: "To je tvoje vrijeme, Isuse! Sad sam samo tvoj!"

Problem nije posao, obitelj ili karijera. Naprotiv, problem je "landranje" – besciljno izvaljivanje i traćenje vremena. Mnogi od naroda Božjeg provode svoje vrijeme beskrajno landrajući – isprazno traćeći vrijeme s prijateljima ili se izvalivši pred televizorom. Tratimo toliko dragocjenih sati zanemarujući našega Gospodina i Spasitelja!

Sad želim govoriti i ženama: Svome mužu i djeci dale ste najbolje godine svog života. Teško i vjerno radite i dobro se brinete za obitelj. Međutim, koliko "vremena-ostavljanja-i -zaboravljanja" dajete Isusu? Koliko sati tjedno isključujete svijet i približujete se njemu?

Kako Gospodin mora biti ljubomoran na sve naše druge ljubavi, na sve stvari koje izjedaju naše vrijeme i pozornost! Istinita je stara izreka: "Neprijatelj kršćaninu nije "loše", nego "dobro". To su obitelj, karijera, posao, djeca. Međutim, te stvari same po sebi ne stoje između nas i Gospodina. Ne, nego naše landranje!

Sad Gospodin stoji pred nama i pita: "Ljubiš li me više od ovih?" (Iv 21,15).