OPRAVDAN PRED BOGOM

Zamislite da stojite pred Božjim prijestoljem bez opravdanja, bez alibija. Sotona, vaš zakonski protivnik, čita popis optužbi s naznakom vremena, mjesta i svakoga sramotnog detalja. Optužuje vas za ponos, nemoljenje, lakomost, nevjernost, i srce vam je dotučeno jer morate priznati: "Da, to sam ja. Sve to sam počinio."

Sve vam izgleda beznadno. Znate da su oči Božje presvete da bi gledale grijeh i da njegova pravda zahtijeva da platite za svoje zločine počinjene protiv njegove svetosti. Bespomoćni ste.

Ali iznenada dolazi vaš Odvjetnik, vaš Advokat. Ispružio je svoje čavlima probodene ruke i znate da će se nešto dogoditi. Smiješi se i šapće: "Ne boj se; nijedna od tih optužbi neće opstati. Izići ćeš iz ove sudnice slobodan; bit će ti potpuno oprošteno. Kad ja završim, tvoj tužitelj više neće imati protiv tebe nijednu optužbu!"

A što je još bolje, vaš Odvjetnik vam govori da vas je on posvojio kao svoga brata. Zatim vam kaže da je on i Sin Suca, tako da sad pripadate Sučevoj obitelji!

Ali tu je još uvijek stvar pravde! Što s optužbama protiv vas? Dok vaš Advokat brani vaš slučaj, slušate apsolutno začuđeni:

"Suče, znaš da sam ja ispunio sav zakon živeći bezgrešnim životom. Zatim sam preuzeo mjesto ovoga čovjeka, uzevši na sebe svu kaznu za njegove zločine. Kroz ove ruke s ožiljcima od čavala i moga boka potekla je krv da zbriše sve njegove prijestupe. Sve ove optužbe bile su položene na moja ramena i ja sam platio za svaku pojedinu od njih."

Vaš Advokat zatim gleda u vašeg tužitelja i kaže: "Sotono, nemaš osnove za okrivljavanje mog djeteta. Svaki pojedini njegov grijeh bilo je položen na mene i ja sam ga u potpunosti oprostio. Nije kriv jer njegova vjera u pobjedu moje žrtve daje mu potpuno oproštenje. Ovaj slučaj si izgubio!"

Dok đavao gmiže iz Božje sudnice, možete čuti Gospodina kako viče: "Tko će podići tužbu protiv izabranika Božjih? Bog koji ih opravdava?" (Rim 8,33).