BEZ VODE ZA PIĆE

"Sva izraelska zajednica po Jahvinoj zapovijedi krene dalje iz pustinje Sina. Utabore se kod Refidima. Tu nije bilo vode da narod pije … Narod je mrmljao na Mojsija i govorio: 'Zašto si nas iz Egipta izveo? Zar da nas žeđom pomoriš, nas, našu djecu i našu stoku?' 'Što ću s ovim narodom! – zazivao je Mojsije Jahvu. – Još malo pa će me kamenovati'" (Izl 17,1-4).

Bog je odveo Izraela na najsušnije mjesto u čitavoj pustinji. Bilo je to mjesto testiranja, bez potoka, bez izvora, čak bez kapi vode. A što još više zbunjuje, Izrael je tamo bio odveden "po Jahvinoj zapovijedi" (r. 1).

Sam Bog dopustio je svome narodu da ožedni: "… narod je žeđao za vodom" (r. 3). Bebe su plakale, djeca jadikovala, starcima su gorjela grla. Roditelji su promatrali svoje obitelji i mislili: "Za nekoliko dana bit ćemo mrtvi." I tako su se u ljutnji okrenuli Mojsiju vičući: "Daj nam vodu da pijemo!" Još su se uvijek oslanjali na čovjeka – na tijelo!

Želim ovdje stati i nešto istaknuti. Prvo, Bog je odveo Izraela preko mora do Migdola da ih testira – i oni su podbacili u pouzdanju u njega. Zatim ih je odveo do Mare gdje je imao još jedan plan izbavljenja – i ponovno su podbacili. Sad ih je doveo do Refidima na još jedno testiranje.

Vidite li što se želi reći? Kad ste testirani, ako ne naučite uzdati se u Gospodina kroz jednostavnu, djetinju vjeru, on će vas odvesti na još jedno mjesto testiranja.

Izrael je još jednom bio na takvom mjestu. Bilo im je vruće, žeđali su i ljutili se. Ali Bog je već imao plan! Neće ih pustiti da pomru. Već je prije svega toga odlučio da će ih odvesti na goru Horeb do rezervoara s vodom koji je davno ranije pripremio. Taj izvor nije imao vodu samo za jedan dan, jedan tjedan ili mjesec – nego za trideset osam godina!

Međutim, Bog je od Izraela čekao odgovor vjere. Govorio je: "Proveo sam vas kroz sve te stvari, ali odbili ste naučiti. Hoćete li se sada uzdati u mene? Koliko još problema moram pustiti u vaš život prije nego mi vjerujete?"

Naš dragi nebeski Otac nikada ne bi odveo svoju djecu u suhu pustinju da ih tada pusti da pomru, posebno kad je već imao pripremljen rezervoar na obližnjoj stijeni! Bog je uvijek imao plan za svoj narod. I on ima plan i za vas upravo sada da vas izbavi iz vaše sadašnje nevolje.