POZVANI K SLOBODI by Gary Wilkerson

"Vratit će se oni što ih je oslobodio Jahve, i s radosnim kricima doći će na Sion. Vječna će sreća biti nad glavama, pratit će ih klicanje i radost, nestat će tuge i jecaja" (Iz 51,11).

Odnose li se sljedeće riječi na vas: život – radost – prirodnost – oduševljenje – neustrašivost – sloboda. Možete li zamisliti da imate tu vrstu veselja u svojoj službi za Krista? Kako možete postići takvu okrepljujuću radost?

Ona ne dolazi kroz djela pravednosti. Mi nemamo vlastitu snagu da bismo bili pravedni. Možemo činiti najbolje što znamo, teško se boriti i iskreno ponuditi Bogu sve što imamo i što jesmo, ali to još uvijek ne vrijedi više od prljavih krpa. "Tako svi postasmo nečisti, a sva pravda naša ko haljine okaljane. Svi mi ko lišće otpadosmo, i opačine naše ko vjetar nas odnose" (Iz 64,6).

Sloboda dolazi jedino kroz Kristovu pravednost. Kad njegova pravednost postane naša, oslobođeni smo borbe i truda. Njegov duh je u nama, oslobađajući nas od zakona grijeha i krivnje te čineći sve novo. "Jer zakon duha života u Kristu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti" (Rim 8,2).

Ta sloboda je sve! Ona znači imati slobodu obavljati svete odgovornosti na koje nas je On pozvao. Iznenada smo u stanju svjedočiti. Imamo neustrašivost koja nije naš vlastiti proizvod. Kroz nas teče milost, a ne smrtonosan, obvezujući legalizam.

Samo je jedan način da hodamo u slobodi i radosti koju je Krist za nas zadobio: prihvaćajući njegov dar pravednosti. Činiti to znači prihvatiti milost, ne djela. To ne znači zabušavati u našim odgovornostima; naprotiv, to znači da je doći pod pokrivalo njegove milost jedini način kako preuzeti stvarnu odgovornost. Na bilo koji drugi način ništa ne možemo postići u njegovo ime!

"Vi ste k slobodi pozvani" (Gal 5,13).