OSNAŽENI ZA ŽIVOT

Pismo nudi beskrajne primjere o tome kako nazočnost Božja osnažuje njegovu djecu da žive za njega. Jedan od najsnažnijih primjera toga nalazi se u Mojsijevu životu.

Mojsije je bio uvjeren da je bez Božje nazočnosti u njegovu životu beskorisno išta pokušati. Kad je razgovarao s Gospodinom licem u lice, rekao je: "Ako ti ne pođeš, odavde nas i ne izvodi" (Izl 33,15). Rekao je: "Gospodine, ako tvoja nazočnost nije sa mnom, onda nikamo ne idem. Neću načiniti ni jedan korak ako nisam siguran da si ti blizu!"

Znao je da je to bila Božja nazočnost u Izraelu koja je odvojila ovaj narod od ostalih naroda. A jednako je istina i za Crkvu Isusa Krista danas. Jedina stvar koja nas odvaja od nevjernika je nazočnost Božja "s nama" – vodeći nas te vršeći svoju volju u nama i kroz nas.

Mojsiju nije bilo važno kako drugi narodi primaju svoje vodstvo, formiraju svoje strategije, vode vlast ili svoju vojsku. Rekao je: "Mi radimo samo na jednom principu. Jedini način za nas da budemo vođeni ili upravljani, da vodimo rat i preživio u ovom bespuću je da imamo nazočnost Božju s nama!

Kad je Gospodnja nazočnost u našoj sredini, nitko nam ne može nauditi. A bez nje smo bespomoćni, svedeni na ništa. Neka se svi narodi ovoga svijeta uzdaju u svoje silne vojske, željezna bojna kola, obučene vojnike, novo oružje. Mi ćemo se uzdati u očitovanje nazočnosti našega Boga!"

Bog je odgovorio na Mojsijevu hrabru izjavu: "Ja ću osobno s tobom poći i počinak ti priuštiti" (Izl 33,14). Kakvo nevjerojatno obećanje! Hebrejska riječ za počinak ovdje znači "udoban, miran odmor". Bog je rekao: "S kakvim god neprijateljima ili kušnjama se suočiš, uvijek ćeš biti u stanju naći tihi odmor u meni!"

Razmislite o ovome: Ako crkva ima očitovanje nazočnosti Božje u svojoj sredini, nema nikakve gužve i jurnjave, znoja ili borbe. Sastanci štovanja nisu u žurbi, s tri pjesme, prikupljanjem priloga i kratkom propovijedi. Umjesto toga, nazočan je spokojan mir, tihi odmor, te svatko tko ulazi kroz vrata to osjeća!