BAŠTINICI PO OBEĆANJU

"Ne boj ih se" (Pnz 7,18). Za Izraela su "ih" ili "njih" predstavljale ogromne, dobro naoružane poganske nacije s kojima su se suočili u obećanoj zemlji. A za nas danas, "ih" ili "njih" predstavlja svaki problem, nevolja ili nesavladiva poteškoća s kojom se suočavamo u životu.

Zašto da se ne bojimo? Jer je Bog tako rekao! Drugo objašnjenje nije potrebno! Bog je svemoćan, svedostatan – i svjestan je sotonskih utvrda s kojima se suočavamo. On pozna svaku zamku, kušnju i iskušenje, koji će ikada biti bačeni u nas. I zapovijeda nam: "Nećete se bojati nijednoga od njih!"

Abraham je živio u stranoj zemlji okruženoj moćnim kraljevima, ne znajući gdje će završiti. Međutim, Božje su prve riječi njemu bile: "Ne boj se, Abrame, ja sam ti zaštita; a nagrada tvoja bit će vrlo velika" (Post 15,1).

Značenje ovoga posljednjeg izraza je: "Ja ću biti zid oko tebe, tvoj zaštitnik, tvoja obrana." U biti, Bog mu je govorio: "Suočit ćeš se s poteškoćama, ali ja ću te zaštititi i provesti kroz sve njih." Abraham je odgovorio vjerujući Božjoj riječi za njega: "Abraham povjerova Jahvi, i to mu se uračuna u pravednost" (Post 15,6).

Ova ista riječ došla je i Abrahamovom sinu Izaku. I on je živio u neprijateljskom okruženju, opkoljen Filistejcima koji su ga mrzili, mučili i htjeli da ode s njihove zemlje. Pismo kaže da svaki put kad je Izak iskopao bunar da bi imao vode, Filistejci su ga zatrpali: "Filistejci zasuše sve bunare … i napuniše ih zemljom" (Post 26,15).

Kamo god je Izak išao, suočio se s istim problemom. Čak je jedan bunar nazvao "Esek", što znači "svađa" (vidi Post 26,20). Očito Izak nije imao ništa u svom životu osim sukoba. Vjerojatno je mislio: "Kako ću prehraniti obitelj i dati vodu stadima? I kako mogu bez strah podizati djecu kad nas Filistejci mogu opljačkati bilo kad, i to bez problema? Bože, zašto si me ovdje posadio? Kako uopće mogu preživjeti?"

Kad se ovaj oblak sumnje formirao nad Izakom, Bog mu je dao istu riječ koju je dao i Abrahamu: "Ja sam Bog oca tvoga Abrahama: Ne boj se, ja sam s tobom! Blagoslovit ću te, potomke ti umnožit, zbog Abrahama, sluge svojega" (Post 26,24).

Mi smo djeca Abrahamova i Bog nama daje isto obećanje kao što ga je dao Abrahamu i njegovu potomstvu: "Ako pripadate Kristu, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju" (Gal 3,29).