DRŽITE SVOJ MIR

Budite li se svakoga dana u muci nad nekom požudom ili navikom koja vas lako zavodi? Izjedate li se misleći: "Ova strašna stvar još je uvijek živa u meni"?

Bog zna sve o grijehu koji je ostao u vašem srcu. I zna koliko ga mrzite i plačete nad njim. Sad želi da čujete ovu riječ: "Gospod je moja snaga i štit moj; u njega se srce moje pouzdalo, i pomoć mi dođe" (Ps 28,7)

Zbog toga je David mogao reći: "Zla se bojati neću" (Ps 23,4). Da je Sotona uspio uvjeriti Davida da se boji, mogao je zadobiti pobjedu; a neprijatelj na isti način radi i protiv vas. On želi da se bojite kako nikada nećete biti oslobođeni.

Bog kaže svim ožalošćenim, povrijeđenim svetima: "Ne bojte se! Vidim i znam sva vaša trpljenja i neću dopustiti sotoni da vas uništi!" Možda pitate: "Ali što da radim? Kako mogu imati mir Gospodnji i odmor u svemu tome?"
Odgovor se nalazi u riječi Božjoj Mojsiju i Izraelu. S morem pred njima, neprijateljem iza njih i bez mjesta kamo bi skrenuli, Bog im je zapovjedio: "Ne bojte se! Stojte čvrsto pa ćete vidjeti što će vam Jahve učiniti da vas danas spasi … Jahve će se boriti za vas. Budite mirni" (Izl 14,13-14).

Što znači ovaj posljednji izraz – "budite mirni"? On znači da se više ne brinete i da više ne pokušavate sve odgonetnuti te da se umjesto toga pouzdate u Boga da će on stvoriti izlaz za vas. Tada vam on daje svoju riječ upute kao što ju je dao Izraelu: "Krenite …" (Izl 14,15).

I Jošua se suočio s nemogućim neprijateljima. On i njegovo umorno društvo neizvježbanih ratnika moralo je svu noć hodati do Gibeona, gdje su se suočili s ogromnom vojnom mašinerijom. Kad je Jošua pogledao dolje na bojno polje, vidio je dolinu ispunjenu silnim bojnim kolima i dobro izvježbanom pješadijom.

Pismo kaže: "A Jahve reče Jošui: 'Ne boj se! Ja sam ih predao u tvoje ruke, i nijedan od njih neće se održati pred tobom'" (Jš 10,8).

Bog je navijestio pobjedu čak i prije nego je Jošua ušao u bitku. Rekao je: "Pobjeda je već zadobivena! Nijedan od tih neprijateljskih vojnika neće se održati nakon bitke. Sad idi i bori se, znajući da sam ti obećao pobjedu!"

Ovo je poruka križa! Pobjeda je za nas već zadobivena.