OBLIKOVANI MILOŠĆU BOŽJOM by Gary Wilkerson

Pogledajte što nam Bog kaže u vezi s molitvom. Najprije nam je rečeno: "Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu" (Iz 55,6). Zatim Biblija kaže: "… nema razumna, nema nikoga koji traži Boga" (Rim 3,11). U Pismo je pretpostavljena činjenica da nećemo tražiti Gospodina kao što bismo trebali.

Iznova i iznova pokazano nam je Božje mjerilo savršenosti – i naša nesposobnost da ga dosegnemo. Zašto? To je tako da možemo izbjeći sudbinu farizeja. Oni su se rano ujutro dizali i molili dugačke molitve. Smišljali su propise da bi zadržali vanjski izgled svetog ponašanja. Ali Isus ističe da dok su izvana izgledali čisti, njihova su srca bila mračna i pokvarena. "Vi farizeji čistite vanjštinu čaše i zdjele, a vaša je nutrina puna otimačine i zloće" (Lk 11,39).

Bog u nama ide za dubljim djelom – dubljim nego što bismo ikada mogli sami postići. Pavao to iznosi u jednom kratkom odlomku: "O nerazumni Galaćani! Tko vas začara? … Jeste li primili Duha vršenjem Zakona ili prihvaćanjem vjere? Jeste li tako nerazumni da počinjući s Duhom sad svršavate s tijelom?" (Gal 3,1-3).

Kad naša poslušna djela nisu oblikovana milošću Božjoj, mi to osjećamo. Izvana se možemo osjećati ponosni nad onim što smo postigli, ali kad podbacimo, osjećamo se obeshrabreni do točke da smo spremni dići ruke, misleći: "Ovo je preteško breme. Ne mogu to više podnijeti."

Točno! Upravo tako, to je preteško breme. Zbog toga nam Isus kaže: "Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama, jer jaram je moj sladak, a moje breme lako" (Mt 11,28-30).