POZVANI NA MOLITVU

Širom grada New Yorka u crkvama uskrsavaju molitveni sastanci. Tko bi povjerovao da će se to dogoditi u "Gradu grijeha"? Ne tako davno, pedeset tisuća vjernika okupilo se na Times Squareu kako bi molilo. I širom svijeta kršćanske konferencije postaju improvizirani molitveni sastanci.
Kad Duh raspiruje – kad grešnici dolaze Kristu; kad Duh donosi svjedočanstvo da je sad vrijeme moliti; kad Bog daje obećanje i počne djelovati – ne možete se samo zavaliti i reći: "Bog je obećao. Jednostavno ću 'to uzeti po vjeri'. Opustit ću se i gledati ga kako ispunjava sve što kaže." Ne! Kad Duh djeluje, vrijeme je da se ustraje sa žarom i vjerom.
Kad je Daniel pročitao Jeremijino proročanstvo, izračunao je da je Izraelovo sedamdesetogodišnje ropstvo došlo kraju. Shvatio je kako je došlo vrijeme da Izrael bude izbavljen iz Babilona. Božji narod trebao je biti oslobođen (vidi Dn 9,2).
I što je Daniel učinio? Je li čekao da se Bog pokrene "uzimajući sve to po vjeri"? Ne! Izjavio je: "Ja obratih svoje lice prema Gospodinu Bogu nastojeći moliti se i zaklinjati u postu, kostrijeti i pepelu" (Dn 9,3). I, dakako, molio je s obiljem vjere.
Prije svakoga velikog djelovanja Gospodnjeg, Duh Sveti nas poziva na žarku molitvu. I svako veliko djelovanje Duha koje slijedi podupirano je molitvom.
U Judinoj poslanici čitamo o generaciji posljednjeg vremena predanoj bludu i senzualnosti. Bilo je to vrijeme kad je narod Božji mrmljao i prigovarao. Juda je prorokovao o svemu tome: "Pazite! Dolazi Gospodin sa svojim svetim Desettisućama da sudi" (Jd 14-15).
Kako se narod Božji treba pripremiti za to? Prema Judi: "Vi se, ljubljeni, naprotiv uzdižite na temelju svoje presvete vjere; molite se uz suradnju Duha Svetoga" (Jd 20). U najmračnijem času narod Božji uvijek mora bdjeti i moliti.