NEKA VAŠE HVALE UZLAZE U NEBO

U Drugim ljetopisima 20 čitamo da je kralj Jošafat primio zastrašujuću poruku:  "Dolazi na te veliko mnoštvo s one strane mora, iz Edoma … Jošafat se uplaši i stade tražiti Jahvu, te oglasi post po svoj Judeji"(2 Ljet 20, 2-3).
Užasnut, izraelski kralj Jošafat sazvao je veliki molitveni sastanak: "Skupili se Judejci da traže Jahvu" (2 Ljet 20,4). Kad se narod skupio da traži Boga, Jošafat je molio: "O Bože naš … mi ne znamo što da radimo, nego su nam oči uprte u te" (2 Ljet 20,12).
Tu je bio možda jedan od najmračnijih časova za Izraela. Suočili su se s uništenjem i ni na koji način nisu mogli zaustaviti neprijatelja koji je nadirao. Što je bio Božji odgovor svome narodu u tom času? "Ne bojte se i ne plašite se toga velikog mnoštva, jer ovo nije vaš rat, nego Božji" (2 Ljet 20,15).
Kad su ljudi čuli tu riječ, nešto se u njima uskomešalo. Čuli su riječ od Gospodina.Sad se, tijekom njihova najmračnijeg časa, pojavila vjera u njihovim srcima – i počeli su hvaliti (2 Ljet 20-18-19).
Usred tog zbora pojavio se Duh Gospodnji. I dok je zahvaljivanje naroda uzlazilo u nebo, Gospodin je poslao snažnog anđela da iz zasjede zaskoči neprijatelja koji se primicao. Zamislite, jedan je anđeo Božji pobio čitavu tu vojsku!
Za jedan kratak, brz trenutak, pobjeda je bila njihova. Ono što se narodu Božjem činilo kao mračan čas, postao je za njih Božji čas izbavljenja