NENADMAŠENA RADOST - Jim Cymbala

Opada li sreća ili raste ovisi o našim prilikama koje se mijenjaju. Rodi se novo djetešce ili unuče i svi se smiješimo. Dobijemo besplatan odmor i u ekstazi smo! Šef da veliku povišicu upravo kad trebamo neki poseban novac i ponosni smo. Ali ta euforija je samo privremena. Nešto se neminovno dogodi što odnosi našu sreću sa sobom. Djetešce se razboli; na odmoru ne prestaje padati kiša; naše radno mjesto je ukinuto integracijom. Pozitivan osjećaj je pobjegao. U najboljem slučaju osjećamo se prazni, a u najgorem čak ljuti.
Dakle, kako da vratimo našu sreću kad se situacija promijeni? Ne možemo željom vratiti našu sreću. Ne možemo je loviti. Truditi se jače kako bi se ponovno stekla samo stvara razočaranje. Ako bi nas prilike same činile sretnima, onda bi se naša situacija morala promijeniti da bismo ponovno bili sretni. Međutim, to je upravo razlog zašto smo nesretni. Mi nemamo niti ćemo ikada imati nadzor nad stvarima koje doprinose stanju "ne brini se, budi sretan".
Sreća ovisi o prilikama i varava je, ali radost ne ovisi o prilikama. Nju možemo imati i kad smo nesretni. Neki mogu čuti kako kršćani govore o radosti i misle da je ta radost samo nekakva vjerska riječ za sreću. Ali radost se razlikuje od sreće. Ako je situacija dobra, svatko može iskusiti sreću. Čak i ljudi koji ne poznaju Boga ili koji ga psuju. Ali oni nemaju radost, jer taj blagoslov u životu ima potpuno drukčiji izvor.
Prema Pismu, radost proizvodi Duh Sveti. "Naprotiv, plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost" (Gal 5,22-23).
Nije li zanimljivo da je radost spomenuta odmah iza ljubavi! Očito Bog ne želi da živimo depresivnim, mrzovoljnim, gorkim životom. On zna da je sreća kratkotrajna, tako nam po Duhu daje nadnaravnu radost koja nadmašuje naše prilike. Radost je divan dar koji prati spasenje po vjeri u Isusa Krista. Taj dar dan je od Duha Svetog našem unutarnjem biću. 
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.