NERIJEŠENE STVARI

Biblija govori o našim nastojanjima da ugodimo Bogu u tijelu: "Ne poznajući Božje pravednosti i nastojeći ustanoviti svoju vlastitu, nisu se podvrgli Božjoj pravednosti" (Rim 10,3). Pokušaj da se ustanovi naša vlastita pravednost zapravo je naše tijelo na djelu!
Pokušaji da ugodimo Bogu u našoj ljudskoj snazi otimaju nam našu radost i mir s njim. Svaka pobjeda bit će kratka vijeka i ponovno ćemo podleći iskušenju. Neprijatelj će nas i dalje mučiti, a razgovor s njim može biti nešto poput ovoga:
Sotona šapće: "A što je s grijehom kojemu si popustio jučer? Kriv si!"
"Ne", odgovarate, "već sam tražio oproštenje za njega. Sve je to pod krvi. Tražio sam Boga da učini da zamrzim taj grijeh kako ga ne bih više počinio."
"Ali još uvijek si kušan."
"Istina, ali Isus je stvorio ishod za mene. Njegova Riječ kaže da ću biti u stanju podnijeti iskušenje i da će me on izbaviti" (vidi 1 Kor 10,13).
Sotona ustraje: "Još uvijek postoje neriješene stvari u tvom životu."
Kad tužitelj iznese "neriješene stvari" – neki rat koji još uvijek bijesni u vama – možete odgovoriti s ovim odlomkom Pisma: "I vas, koji ste nekad bili otuđeni i koji ste postali neprijatelji svojim mišljenjem i zlim djelima, sada Bog izmiri u Kristovu smrtnom tijelu, smrću, da vas izvede preda se svete, neporočne i besprijekorne" (Kol 1,21-22).
Čak i kad ga iznevjerimo, Bog nas ljubi; on nas traži i pomiruje sa sobom. On nas ljubi čak i kad se borimo te kroz Krista čini da smo u miru s njim.