POSLANJE LJUBAVI

Očeva ljubav prema nama, utjelovljena u njegovu Sinu, predana je službujućem djelu Duha Svetog. Duh Sveti je poslan čovječanstvu da otkriva veličanstvo i slavu te vječne ljubavi.

"Ljubav je Božja izlivena u našim srcima po Duhu Svetomu koji nam je dan … Zaklinjem vas, braćo, našim Gospodinom Isusom Kristom i ljubavlju Duha" (Rim 5,5;15,30). Duh Sveti je vječna ljubav Oca i Sina. Sva njegova djela, sva njegova služba, određeni su da izražavaju i pokazuju tu ljubav.
Upravo kao što je Isus dragovoljno prihvatio svoje poslanje, tako i Duh Sveti. Njega je Otac dao Sinu, koji ga je zauzvrat poslao nama u poslanju ljubavi. Zbog toga svako djelo koje Duh čini – svaka utjeha i tješenje koje donosi, svako otkrivenje, svako karanje, svako pozivanje i upozoravanje – sve izlazi iz ljubavi. To najprije izlazi iz Očeve i Kristove ljubavi, ali i vlastite ljubavi Duha, jer Duh Sveti uistinu ljubi sve u kojima živi.
Ovo možda nekim čitateljima zvuči jednostavno, ali, iskreno, u ovim danima kad se povećavaju previranja, ova istina mora biti učvršćena u našim srcima. Da bismo se čvrsto držali u danima koji su pred nama, naša vjera se mora čvrsto držati sljedećega: Ako nismo sigurni u Božju ljubav za nas, ne možemo rasti u postojanosti i pouzdanju. I nećemo biti u stanju radovati se kad bijesne oluje budu nad nama.
Prorok Izaija uspoređuje djelo i službu Duha Svetog s majčinom ljubavlju i utjehom.
"Kao što mati tješi sina, tako ću i ja vas utješiti – utješit ćete se u Jeruzalemu" (Iz 66,13).
U fizičkom životu, nema veće zamisli o ljubavi od ljubavi nježne, brižne majke. Ona je uvijek tu za svoju djecu, s riječima njegovanja i utjehe u vrijeme patnje.
S tom materijalnom slikom, Duh Sveti nam pokazuje kako on ispunjava svoje poslanje. U biti nam govori kroz Izaiju:
"Kao Isusovi sljedbenici, već znate nešto o ljubavi. Sad mi dopustite da vam pokažem kako je nježna i strpljiva ljubav Oca i njegova Sina prema vama. Da biste to razumjeli, sjetite se ljubavi pobožne, nježne majke. Na taj način ja radim u vama, tako vam služim."