ODRŽAVAJTE VATRU - Jim Cymbala

Pavlovo posljednje pismo napisano je Timoteju, mladom propovjedniku kojega je on rukopoložio. Pavao je rekao: "Zato ti pripominjem da raspiriš Božju milost koja je u tebi polaganjem mojih ruku. Uistinu, Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage, ljubavi i trijeznosti" (2 Tim 1,6-7). Tu dobivamo sliku vatre koja se gotovo ugasila, ugaraka u koje treba puhati kako bi se održala vatra. Pavao je htio da Timotej raspiri plamenove Duha. Upozorio ga je da ih ne zanemari, nego da raspiri vatru i održava je. Što god je Timotej činio, trebao je sačuvati vatru da se ne ugasi; trebao je obratiti pozornost na djelo Duha u sebi. Bez tog pomazanja, Timotej nikada ne bi mogao ispuniti svrhu Božju za svoj život.

Charles Finney, prezbiterijanski propovjednik iz devetnaestog stoljeća i bivši predsjednik koledža Oberlin, propovijedao je seriju lekcija o probuđenju vjere, što je kasnije postala knjiga i sad se smatra duhovnim klasikom. U njoj on govori o tri ključne točke o Duhu Svetom:
  • Isus je obećao puninu Duha. "Primit ćete snagu pošto Duh Sveti dođe na vas, pa ćete mi biti svjedoci u Jeruzalemu, u svoj Judeji, u Samariji i sve do kraja zemlje" (Dj 1,8).
  • Pismo zapovijeda kršćanima da budu ispunjeni Duhom Svetim. "Ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se napunite Duhom Svetim" (Ef 5,18). Kao što postoje zapovijedi da ljubimo jedan drugoga i da ne krademo, "napunite se Duhom" nije drukčija. Izrečena je u imperativnom obliku, što znači da ta zapovijed nije drukčija ni od jedne druge biblijske zapovijedi.
  • Punina Duha je nužnost u našem životu. Kad Isus izjavljuje: "Bez mene ne možete ništa učiniti" (Iv 15,5), mislio je što je rekao.
Kad Bog uzima kontrolu nad jednim životom ili crkvom, on uzima kontrolu kroz Duha Svetog, jer Duh Sveti je Pomagač kojega je Isus poslao da obavlja djelo. Kad se bojimo dati kontrolu Duhu, zapravo se bojimo Božje kontrole nad našim životom. Kad odbijemo predati se Duhu, propuštamo priliku za sveto uzbuđenje življenja koje nadilazi naše razumijevanje.

Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.