VJERA KOJA UGAĐA BOGU

"Ne oslabivši u vjeri, ne promotri svoje već obamrlo tijelo – bijaše mu blizu sto godina – ni obamrlost maternice Sarine" (Rim 4,19).

Bit istinske vjere nalazi se u ovom jednom jedinom retku. Bog je upravo obećao Abrahamu da će imati sina, sina koji će postati potomak mnogih nacija. Zanimljivo, ali Abraham nije ustuknuo od tog obećanja, iako je bio daleko od mogućnosti da začne djecu. Umjesto toga, kad je primio tu riječ od Gospodina, rečeno nam je da ne "ne promotri svoje već obamrlo tijelo … ni obamrlost maternice Sarine."

Prirodnom umu nije bilo moguće da bi se ovo obećanje ostvarilo. Ali Abraham se nije bavio nikakvom takvom nemogućnošću. Prema Pavlu, ovaj patrijarh nije uopće razmišljao kako će Bog održati svoje obećanje. Nije raspravljao s Bogom: "Ali, Gospodine, nemam sjemena. A Sara nema života u svojoj maternici da začne. Moja žena je prošla mogućnost rađanja djece. Kako ćeš, onda, to učiniti, Gospodine?" Umjesto da se zabavlja takvim pitanjima, on jednostavno "ne promotri".

Činjenica je da kad Bog radi na stvaranju vjere koja je iskušana i bolja od zlata, on najprije stavlja kaznu smrti na sva ljudska sredstva.On zatvara vrata svakom ljudskom rasuđivanju, zaobilazeći sva sredstva racionalnog izbavljenja.

Vjera koja ugađa Bogu rađa se na mjestu smrti. Ovdje govorim o smrti svim ljudskim mogućnostima. To je mjesto gdje planovi koje stvara čovjek najprije cvatu, ali onda umiru. To je mjesto gdje ljudske nade donose privremeno olakšanje, ali se zatim razbijaju, dodajući osjećaju bespomoćnosti. Jeste li na tom mjestu smrti? Čini li vam se da nemate više nikakve opcije? Nemate koga pozvati da vas savjetuje. Nebo je poput olova kad molite, vaše molbe padaju na zemlju.

Tvrdim vam, to je Bog na djelu. Njegov Duh radi kako bi vas naveo da prestanete promatrati nemogućnosti – da prestanete gledati u ljudske putove i sredstva – da prestanete pokušavati smisliti svoj put iz svoje situacije. Duh Sveti vas potiče: "Prestanite tražiti pomoć od čovjeka. I prestanite držati oči na svojoj situaciji za koju mislite da je bespomoćna. To su prepreke vašoj vjeri."