TRUBITE U TRUBU NA SIONU

Što točno trebamo moliti u vremena kao što su ova?

Ovdje je Joelov propis za Izraela u onaj dan tame i mraka: "Trubite u trubu na Sionu! Sveti post naredite, oglasite zbor svečani, narod saberite, posvetite zbor. Saberite starce, sakupite djecu … Između trijema i žrtvenika neka tuže svećenici, sluge Jahvine. Neka mole: 'Smiluj se, Jahve, svojem narodu! Ne prepusti baštine svoje sramoti, poruzi naroda. Zašto da se kaže među narodima: Gdje im je Bog?'" (Jl 2,15-17).

Tu je poziv crkvi: "Ne budite obeshrabreni i ne predajte se očaju. Ne smijete vjerovati đavoljim lažima da nema nade za probuđenje." Umjesto toga, prema Joelu, vapaj naroda treba biti: "Gospodine, zaustavi ovo sramoćenje tvoga imena. Ne dopusti da tvoja crkva dulje bude izrugivana. Zaustavi pogane da vladaju nad nama rugajući se i pitajući: 'Gdje je vaš Bog?'"

Možda mislite: "Ova Božja obećanja samo su mogućnost. On kaže da može zadržati svoj sud. To nije ništa više nego samo "možda". Sve što traži od svoga naroda može biti uzalud."

Ne vjerujem da Bog muči svoju crkvu. I ne šalje svoj narod na jalovo poslanje. Kad je Abraham molio da Bog poštedi Sodomu (gdje je živio njegov nećak Lot), Gospodnje srce bilo je potpuno sklono spasiti taj grad da je u njemu živjelo samo deset pravednika. Abraham je to molio dok je anđeo zatornik ulazio u grad! Uvjeren sam da narod Božji treba moliti Gospodina na isti način.

Joelovo proročanstvo u vezi s izlićem Duha Svetoga nalazi se u Joelu 2,28-32 i ponavlja ga apostol Petar u svojoj propovijedi u Djelima 2,17-21. Proročanstvo započinje: "U posljednje ću vrijeme – veli Gospodin – izliti od svoga Duha na svako ljudsko biće."