KAD SE ISUS POKAZUJE

U Danijelu 3, kralj Nabukodonozor je podigao zlatnog boga u Babilonu, zahtijevajući da se štuje. Svaki dužnosnik, vođa i građanin u preko stotinu babilonskih pokrajina trebao je pasti pred tim bogom ili se suočiti sa smrću. Moglo se izabrati jedno od dvoje: pokloniti se ili izgorjeti. Ako bi netko odbio štovati Nabukodonozorovog idola, živ bi bio ispečen u ogromnim pećnicama.

Nakon što je ova uredba bila izdana, tri pobožna mlada Židova u kraljevstvu odbila su se pokloniti. U bijesu, Nabukodonozor ih je dovukao pred sebe, zahtijevajući znati: "Koji je taj bog koji bi vas izbavio iz ruke moje" (Dn 3,15). Evo njihova odgovora: "Bog naš, kome služimo, može nas izbaviti iz užarene peći i od ruke tvoje, kralju; on će nas i izbaviti. No ako toga i ne učini, znaj, o kralju: mi nećemo služiti tvojemu bogu niti ćemo se pokloniti kipu što si ga podigao" (Dn 3,17-18).

Odgovor ovoga demoniziranog kralja bio je predvidiv: "… kralj Nabukodonozor uskipje bijesom … On naredi da se peć ugrije sedam puta jače no inače" (Dn 3,19). Ovo je bila čista demonska mržnja protiv Jahve Boga. Istina je to da svi koji se dižu za Krista mogu očekivati naići na takav bijes. Njihova poslušnost uvijek razbješnjuje one koji uzimaju upute od sotone.

I kakav je bio ishod? Čiji je Bog pobijedio u Babilonu? Usred ovoga izazova, sam je Isus očitovao svoju slavu i silu. Kad je kralj Nazbukodonozor pogledao u užarenu peć, bio je šokiran nad onim što je vidio. Povikao je: "Ubacili smo tri čovjeka u ovu peć, a ja ih vidim četvoricu. Hodaju po vatri i ne gore. Zapravo, ponašaju se kao da plamenovi nisu ništa. A četvrti Čovjek izgleda kao Sin Božji" (Dn 3,25, parafrazirano).

Kad se pojavio Isus, njegovi su se neprijatelji pred njim šćućurili.