ON JE GOSPODAR NAD SVIME

Danas je radikalna poganska religija neka vrsta Babilona s ludim vođama poput kralja Nabukodonozora. Ta religija prijeti čitavom svijetu sa svojim zahtjevima da se štuje njezino božanstvo. Terorističke organizacije podupirane religijom zahtijevaju: "Poklonite se našem bogu ili ćemo raznijeti vaše avione. Bombardirat ćemo vaše gradove, vlakove, autobuse i tunele. Otimat ćemo vas, mučiti i obezglaviti. Naša će religija pobijediti."

Dok promatramo takve demonske sile, trebali bismo se okrenuti k priči o Nabukodonozoru i onoj trojici vjernih slugu Božjih, priči koja je ispričana u Danielu 3. Ona nam govori da je u jednom času Gospodin sišao i izbavio svoje sluge – i to je sve promijenilo.

Sve je izgledalo drukčije kad je Gospodin pokazao svoju silu, uzrokovavši da kralj uzvikne: "Blagoslovljen bio Bog (tih mladića), koji je poslao svog anđela i izbavio svoje sluge, one koji se uzdahu u njega te se ne pokoriše kraljevoj naredbi, već radije predadoše svoje tijelo ognju negoli da štuju ili se klanjaju drugome osim svome Bogu" (Dn 3,28). Odmah je izdao drukčiju uredbu. Ta je glasila da je jedini Bog koji se treba štovati onaj od te trojice Židova: "… jer nema boga koji bi mogao izbaviti kao ovaj" (Dn 3,29).

Pođimo do psalmiste, koji je pitao zašto poganski narodi bjesne protiv Gospodina. Prema njemu, evo kako je Bog odgovorio na takav bijes: "Smije se onaj što na nebu stoluje, Gospodin im se podruguje. Tad im veli u svom gnjevu, žestinom ih on zbunjuje" (Ps 2,4-5).

Zatim sâm Gospodin izjavljuje: "Ta ja kralja svog postavih nad Sionom, svojom svetom gorom … Ti si sin moj, danas te rodih" (Ps 2,6-7). Vjerski podupirani teroristi i druge poganske religije mogu se nadati da će ustoličiti svoje bogove kao kralja, da vladaju kuglom zemaljskom. Ali Jahve Bog kaže: "Ja sam već ustoličio moga Sina, Isusa Krista Mesiju, kao kralja neba i zemlje. On je već sada Gospodar nad svime."