REVNOST ZA KUĆU GOSPODNJU

Kad je Isus bio na zemlji, svjedočio je: "Prožet sam revnošću za kuću moga Oca" (vidi Iv 2,17). Sad je njegova poruka kršćanima u Sardu, a tako i nama, ovo: "Uživali ste moju naklonost, s ugledom svuda unaokolo. Bili ste blagoslovljeni snažnim štovanjem i propovijedanjem. Ali umjesto da idete naprijed, počeli ste misliti: 'Stigli smo.' I opustili ste se. Više niste budni i uvukla se ravnodušnost. Sad ste se smjestili u duhovnoj zoni udobnosti. Ne idete kako biste ispunili poslanje koje sam vam dao."

Božja Riječ nam pokazuje što se događa kad zanemarimo njegovu kući i dajemo prvo mjesto našim vlastitim interesima. Sve to ilustrirano je u Hagajevoj knjizi.

Kad je Hagaj prorokovao, Bog je upravo izbavio svoj narod iz Babilona i vratio ih natrag u Jeruzalem da sagrade njegovu kuću. Gospodin je želio "crkvu sa svijećnjakom", gdje bi vidljivo očitovao svoju nazočnost među svojim narodom. Htio je da nacije vide obnovljene živote Izraelaca i zemlju ispunjenu njegovim blagoslovom i slavom. I tako je zapovjedio Izraelu: "Usredotočite se na moju crkvu – to je vaše prvo poslanje. Budete li se vjerno brinuli za moju kuću, ja ću se brinuti za vaše."

Narod je počeo činiti kao što ga je Gospodin uputio, započevši s ponovnom gradnjom njegova hrama. Ali nakon nekog vremena, rekli su: "Nije još došlo vrijeme da se opet sazda Dom Jahvin" (Hag 1,2). Tumačenje ovoga ovdje glasi: "Nemamo vremena raditi to. Prezaposleni smo." A istina je da je njih zaokupilo građenje njihovih vlastitih lijepih domova i poslova.

Koji je bio Gospodnji odgovor? Rekao je kroz Hagaja: "Dom moj je razvaljen, dok se svaki od vas brine za dom svoj" (Hag 1,9). Prorok je u biti rekao: "Bog vas je izbavio i poslao da sagradite njegov dom. Ali tako ste zaposleni gradnjom vlastitim domova da zanemarujete njegov. Gospodnja stvar više nije ono na što ste usredotočeni. Potpuno ste obuzeti svojim vlastitim interesima."

Snosite li vi krivnju za isto onečišćenje? Imate li snage trčati bilo gdje kako biste služili svojim vlastitim interesima, ali nemate snage za Gospodnje interese? Imate li vremena raditi na svojoj vlastitoj kući, ali samo nekoliko sati u nedjelju ujutro za dom Božji? Stvarate li vrijeme za kupovinu i gledanje televizije, ali nalazite malo ili nimalo vremena za molitvu? Što je još važnije, imate li sposobnost da vas ove riječi od Gospodina probude?