EVANĐELJE SE NE MOŽE ZAPRIJEČITI

Knjiga Djela završava nevjerojatnom porukom. Posljednja dva retka otkrivaju Pavla u lancima, u kućnom pritvoru, čuvana rimskim vojnicima. Međutim, pročitajte radosnu notu kojom je opisana njegova situacija: "Pavao ostade pune dvije godine u svom iznajmljenom stanu, gdje je primao sve koji su se k njemu navraćali i gdje je sasvim slobodno i bez zapreka propovijedao o kraljevstvu Božjem i izlagao nauku o Gospodinu Isus Kristu" (Dj 28,30-31).

Kakva divna izjava za Pavla kad je bio zatvoren! Evanđelje je bilo "bez zapreka", što znači, nezaustavljeno, nezapriječeno. Autor koristi ovo svjedočanstvo kako bi završio Djela snažnom izjavom: "Evanđelje se ne može zapriječiti!"

Nemojte pogrešno misliti, Pavlovoj poruci bile su zapreke na svim stranama. Kad je pozvao židovske vođe u Rimu da ga posjete u njegovim okovima, bili su ozlojeđeni. Rekli su: "Čak te ni ne poznajemo. Tko si ti nama?" Kad im je Pavao konačno propovijedao Krista, na kraju su se međusobno porječkali. U isto to vrijeme, car Neron mučio je i ubijao kršćane na ulicama Rima.

Uza sve te ogromne zapreke, kako je Bog namislio utjecati na bezbožno Rimsko Carstvo? Što će biti njegova metoda za izgradnju crkve u Rimu, koja će utjecati na svijet širom Carstva u stoljećima koja su dolazila? Je li to doista mogao biti ovaj utamničen, bivši židovski terorist, za čiji se govor govorilo da je prezira vrijedan? Je li Pavao bio Božji najbolji instrument da evangelizira Rim i sve njegove ogromne pokrajine?

Dvije je godine ovaj apostol bio zatvoren u ovom bezličnom stanu u nekoj sporednoj ulici. Nije imao pomoćnog evanđelistu, Timoteja ili Barnabu, da rade zajedno s njim. Nije imao mikrofona da glasno govori svoju poruku. Nije imao savjetnika ni političkih veza da mu pomognu. On jednostavno nije imao isplaniran program rada. A da ga je i imao, nije bilo načina da ga reklamira. Nije mogao ići od vrata do vrata da evangelizira ili održava ulične sastanke.

Ne, Pavao je jednostavno bio tamo. Ali bio je apsolutno zadovoljan gdje ga je Bog postavio. Izjavio je kroz mnoge riječi: "Ovdje sam, Gospodine. Upotrijebi me kao što smatraš prikladnim. Ne znam tvoj plan, ali znam da si me ti stavio ovamo. Tvoje evanđelje ići će naprijed nezapriječeno."